de chincilla’s

 


De Chinchilla’s    laatst bijgewerkt 21 september 2010


6 juni 2010; De Chins zitten tijdelijk in hun volières die nu in de garages opgesteld zijn. Over een tijdje zullen zijn verkassen naar het tuinhuis. Dit moeten we eerst nog opbouwen.


25 juni 2010; Anderhalve week geleden ging ik ’s morgens de garage in om de fiets te pakken. Ik schrik want het bovenste deurtje van de kooi van Dana staat open, en Dana zit mij van op de grond aan te kijken. Zo vlug als water rent ze onder de materialen in die in de garage opgestapeld zijn. Tja wat nou,….


Ik kan niet veel anders doen dan het bovenste deurtje dicht te doen en het onderste deurtje open te zetten, zodat ze zelf weer naar binnen kan om haar zandbad te nemen, te eten en te drinken.


Het enige dat mij zorgen maakt is dat ze via de boogjes van het golfplatendak zou kunnen ontsnappen. Het duurt drie dagen voordat ik sporen zie in haar verblijf. Ze is in het zandbad geweest, dan is duidelijk te zien.


De vijfde dag zie ik haar zitten op een verhuisdoos, en hup weg is ze weer. 10 minuten later, ….zelfde plekje,… en even snel weer weg,.. We hadden de hoop eerlijk gezegd al bijna opgegeven. Ze had al lang kunnen ontsnappen.


’s Avonds zie ik dat ze wederom in het zandbad is geweest, maar daar blijft het bij. Ik kan haar nooit betrappen op het momnet dat ze in het verblijf zelf is, en zodoende het deurtje dicht doen…


Anderhalve week en 2 “sichtings” verder lukt het mij om haar weer op te sluiten.


op een middag verschijnt ze van onder een kastje vandaan, recht voor mijn voeten. ik “jaag” haar een beetje in de richting van haar verblijf, maar ze hupt weer weg, de andere kant op.


Vervolgens komt ze weer vlak voor me tevoorschijn. Ze rent nu richting verblijf, maar kruipt eronder in plaats van erin.Ik houd me verder bezig met voer en water geven aan de andere chins. In een ogenblik hoor ik wat ritselen in stro. De twee andere chins, Dewi en Demi, zitten echter stil voor mijn neus in hun volière…. dus is het Dana die ritselt,… in haar verblijf. Snel het deurtje dicht ,.. en zo komt een einde aan haar avontuur van anderhalve week, vrij in de garage.


 


21 september 2010; Afgelopen weekend is het er eindelijk van gekomen dat we de Chinchilla’s vanuit de garage naar het tuinhuis hebben kunnen verhuizen. Ik heb in de laatste week van de zomervakantie het dak nog kunnen isoleren met glaswol en triplex platen. Tegen de wanden heb ik gipsplaten geschroefd voor extra isolatie.  De volière met puntdak van Demi en Dewi past mooi in het midden van de punt van het tuinhuis, en het ‘flatgebouwtje” dat ik van 2 konijnenhokken heb gebouwd, voor Dana, kan er mooi naast in de hoek.