De geitjes

 

In de meivakantie besluiten we om het achterste gedeelte van onze tuin ook af te staan aan een extra te adopteren dierensoort. Al gauw dient zich een stel geitjes aan, die vanwege een plotselinge verhuizing een nieuw tehuis zoeken. We beginnen op woensdag de 8e mei meteen aan de bouw van een geitenstal. Gelukkig staat onze garage vol met planken en balkjes afkomstig van pallets, 2e hands multiplexplaten en hebben we ook nog een partij dakpannen over van een lading die ik 2 jaar geleden via marktplaats heb opgehaald. Met grote grindtegels, ook gratis opgehaald via marktplaats, betegel ik de vloer. Het begin van de bouw vordert snel, doch op tijd klaar zijn voordat we de geitjes ophalen zullen we niet halen.  

   8 mei

 9 mei; ’s avonds

Op vrijdag 10 mei 2013 rijden Clarina en ik rond 11.30u richting Belgie/Zutendaal om aldaar een moeder dwerggeitje met haar 6 weken jonge zoontje op te halen. Aangezien onze VW transporter momenteel bij de garage staat, zullen we met de personenauto moeten gaan. Ik klap de achterbank af, maak een rek achter de stoelen en leg een matrasje achter in. Zo is de ‘geitentaxi’ geinstalleerd.

We nemen een transportbox mee omdat het gezin kippenkuikens heeft die ook een nieuw tehuis zoeken. In ons kippenhok hebben we nog 4 plekjes over, dus we zouden ook nog wat kippies kunnen adopteren.

In België aangekomen ontmoeten we het gezin dat een nieuw tehuis zoekt voor hun levende have. Door een min of meer gedwongen verhuizing en zelfs immigratie zullen zij met verdriet afscheid moeten doen van hun vee. Alleen hun 3 honden kunnen mee. Enkele andere geiten zijn al bemiddeld en voor de kuikens van 7 weken oud is ook al onderdak gevonden, maar wij kunnen er ook 4 adopteren. Dus we zetten 4 kipjes in de transportbox.

De geitjes waar wij op gereageerd hebben zijn een + 2 jaar oud geitjes en pas 6 weken oude bokje. Moedergeit was bevallen van 2 jongkies maar eentje heeft de eerste nacht niet gehaald. Het bleek namelijk al gauw dat moeder geen melk kon geven. Dit betekent dat het bokje de fles moest krijgen. Een jongen geit moet ongeveer 8 weken melk of in dit geval de fles krijgen.

(Een geit die geen melk kan geven, is net zoals een bokje, niks waard voor geitenhouders, vandaar dat deze geiten waarschijnlijk nog niet geplaatst zijn of dat zich er niemand anders voor gemeld heeft.)

De heer des huizes maakt een fles melk en laat ons zien hoe het bokje drinkt. Een geweldig leuk gezicht. Hij valt de speen echt aan en kwispelt nog harder met zijn staartje dan een blije hond. Hij is zo tam dat hij zowat op je schoot springt. Moedergeit is schuw, Ze springt weg en wurmt zich steeds weer achter een hek in de schuur door.

We krijgen het laatste van de verpakking melk en nog een zak geitenbrok mee naar huis en we krijgen de weg gewezen naar een winkel in de buurt waar ze de melkpoeder gekocht hebben. Op weg naar huis pikken we nog een zak melkpoeder op.

Het dochtertje des huizes is verdrietig dat de dieren weg moeten. De kuikens zijn van haar en we moeten beloven dat we goed voor de beestjes zullen zorgen.  Na een kleine drie kwartier keren we huiswaarts.

De moedergeit en haar jonge bokje hebben nog geen naam dus die mogen we zelf bedenken. Dit doen we onderweg in de auto. De naam voor moedergeit wordt Maura, deze naam had Clarina al langer in gedachten. Voor het bokje moeten we nog even denken. Na enkele kilometers valt mij de naam Levi in en ze zijn het er gauw over eens. We zijn dus op weg naar huis met Maura. Levi en 4 kuikens.

Thuis aangekomen laten we de geitjes in de konijnenweide want het geitenverblijf plus omheining is nog niet gereed. ’s Nachts zullen we ze laten ovenachten in het tuinhuisje. Mocht het overdag regenen dan kunnen ze schuilen in een van de konijnenverblijven.

 

Zaterdag 11 mei; Tussen het zagen en het schroeven aan het verblijf door, zet ik samen met Clarina de afrastering op. We zetten draad met mazen van 7,5 x 5 cm  en hoogte 1.50m op en aan de voorkant plaatsen we Engels hekwerk van 1 meter hoog. We plaatsen de stam van de appelboom die afgelopen winter is omgevallen in de geitenwei zodat de geitjes dadelijk lekker kunnen klimmen en klauteren.

 

15 mei; Maura wordt aanhankelijk.

Van het feit dat Maura in de stal in Belgie zo schuw reageerde is niets meer te merken. De eerste dagen bij ons wel hoor. Toen kwam ze alleen korterbij als we Levi de fles gaven of Levi meenamen naar het tuinhuis voor de overnachting. Haar moederinstinct overwon haar angst. Nu we een paar dagen verder zijn eet ze bijna uit Clarina’s broekzak. Als we nu ’s avonds naar het tuinhuisje lopen met ze, probeert ze de tuin in te rennen om van de rozenblaadjes te eten.

Levi is nu 7 weken oud en de volgende week is de laatste week dat Levi de fles krijgt.

16 mei ;De geitenstal vordert. Komend weekend is pinksterweekend en dat betekent de maandag ook nog vrij. Zeker weten dat de geitejs dus aanstaand weekend hun nieuwe verblijf kunnen betrekken.  

 

wegens tijdgebrek kom ik niet aan het schrijven van verslagjes toe; Via de volgende link kunt u onze dieren zien;

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.500068370062796.1073741829.102413196494984&type=1&l=f7378e730e