de kippen

 

De Kippies;    laatst bijgewerkt 12 mei 2013

14 Maart 2010; Na een lange, lange ruiperiode, door de aanhoudende kou, en het feit dat wij, logischerwijs, (BIO) niet kunstmatig belichten, heeft de eerste kip de afgelopen week weer enkele eitjes gelegd. 

5 Juni 2010; De kippies hebben het reuze naar hun zin in onze nieuwe, grote tuin. Ze zitten nu nog even tussen de nijntjes en zullen eind juni wel overgeplaatst worden naar hun allernieuwste kippenverblijf.

14 augustus 2010; Vandaag hebben we per toeval een kip gered van de soep,.. We hadden via marktplaats een afspraak gemaakt om tuinhekjes op te halen. Toen wij bij deze mensen arriveerden zagen we dat ze kippen hadden. We raakten gekijk aan de praat over de kippen en ze gaven te kennen dat ze er eigenlijk een paar teveel hadden.

We boden gelijk aan om hen te helpen, en vertelden over onze opvangmogelijkheid. Ze zouden graag twee hennen aan ons afstaan, maar hen nummer 3 die overcompleet was zou naar de buurvouw gaan, voor in de soep. Ho stop,.. dat mocht natuurlijk niet gebeuren…. En zo kwam het dat we even later met 3 hennen naar huis vertrokken.

Thuisgekomen hebben we de 3 nieuwkomers eerst even in het tuinhuis ondergebracht zodat ik de laatste puntjes op de i kon zetten in het nieuwe kippenverblijf waar ook onze eigen kippen nog niet inzitten.

Tegen de avond ben ik klaar met het nachthok, en op dat moment gaan de kippen al op stok. Precies het juiste moment om dan alle kippen, onze eigen, en de nieuwkomers, over te plaatsen naar hun nieuwe onderkomen. Nu moeten ze wel gaan slapen op stok en hebben ze geen tijd (lees licht en zicht) om ruzie te maken, in verband met een nieuwe pikorde. Hier mogen ze zich morgen druk om maken, als ze zien dat het nieuwe verblijf voor hen allen nieuw blijkt te zijn….

10 september 2010; Vandaag is de haan, die al 2 maanden gereserveerd stond gearriveerd. Hij komt van een kippenstal waar ze met 3 heren waren en dat leverde knokpartijen op. Aangezien bij ons nog geen haan was hebben de 7 kippies er nu een echte man bij. We dopen hem WITTE VEDER, omdat het een witte haan betreft. ‘s Avonds als de kippen  op stok gaan zetten we Witte Veder erbij en dat gaat heel soepel, het is immers bijna donker.

’s Morgens als ik de schuif open zet komen de dames eerst naar buiten en Witte Veder volgt. De dames en de haan kijken wat verdwaasd in het rond en even later laat Witte veder voor het eerst zijn gekraai horen. Ik vind het geweldig! 

 

De kippen lijken trots en Witte veder ook, hij is eindelijk de enige man met 7 Chickies voor hemzelf!

13 februari 2011; Gisteren hebben we 3 cochin-krielhennen en een cochin-krielhaantje opgehaald in Margraten. Het toompje was overcompleet geworden omdat er momenteel teveel krieltjes rondliepen. Het enige waar we op moeten letten is dat Witte veder, onze grote witte haan, niet gaat vechten met het kleine zwart-grijze cochinhaantje. Zes uur ’s avonds hebben we de nieuwe kipjes bij onze kippen gezet. Het was net donker en dat is het moment om nieuwe kippen in een andere toom te brengen. Ze gaan dan niet meer vechten en ’s morgens zijn de nieuwe kippen dan al aanwezig. Voor de zekerheid verduisterde ik het raam, zodat we de volgende ochtend op tijd zouden zijn om een mogelijk gevecht onder controle te houden.

Vandaag zijn we vroeg op om te kijken bij de kippen. Gaat het goed tussen de hanen of moeten we ingrijpen?  Als ik bij het kippenhok kom, is nog alles rustig. De nieuwe krielhennetjes zitten nog precies op stok waar ik ze gisteravond gezet heb. Het haantje is in een legbak gaan liggen. Onze grote haan zit nog op stok.

Op het moment dat ik het luikje open zet, gaat alles naar buiten, behalve een van onze Amrockhennen en het krielhaantje. Vervolgens krijgt het haantje ruzie met onze Amrockhen. Als ik de deur wederom open om te kijken of dit wel goed gaat, rent Witte veder naar binnen en jaagt het krielhaantje naar buiten. Witte veder rent nog even achterhem aan, pikt een keer op het haantje en houdt het voor gezien. Daarna dekt hij de krielhennetjes een keer en springt dan op zijn eigen hennen, Remi en Witje. We trakteren de kippen op gesneden andijvie, maar de nieuwe krieltjes hebben niet echt trek. We hopen dat ze snel acclimatiseren. 

 

20 augustus 2011; We zijn inmiddels een dik half jaar verder. Een van de krielhennetjes (Lotje) is een natuurlijke dood gestorven. We vonden haar ’s morgens dood in een legbak, dit terwijl er de dag ervoor niets aan haar gedrag of dergelijke te zien was. Een ander krieltje (Patrijsje) is door een ongeluk met de poort, gegrepen door Minne, en uiteindelijk van hem afgepakt en opgegeten door Abra. (Wie anders dan Abra).

Kip Remi is door nog onbekende reden over het hek kunnen springen en kwam derhalve in de bek van 3 honden. Ze heeft nog een week geleefd, maar toen hebben we haar toch uit haar lijden moeten verlossen omdat ze inwendige verwondingen had.

10 sept 2011; Vandaag hebben we 5 kippen opgevangen uit een voormalige legbatterij in Warreme (B). Ze zien er uit als levende lijken. De veren bestaan alleen nog uit pennen, veertjes zitten er niet meer aan, helemaal kaal gepikt door andere kippen door verveling in de legkooien. De lellen en kammen die rood zouden moeten zijn, zijn wit-rose.(bloedarmoede!!) Ze hebben ook luizen. De snavels zijn afgeknipt om verwondingen, door elkaar uit verveling te pikken, te voorkomen. De borstjes zien uit als kipfilet in een verpakking, letterlijk en figuurlijk kippenvel!!  3 stuks hebben al een ei gelegd. Belachelijk dat dit nog kan onder die omstandigheden.

 

Nu hopen dat ze snel acclimatiseren en nog een lekker leventje bij ons mogen slijten.  Tikt u morgen nog met een gerust hart een eitje? Gaat u straks naar Kentucky Fried Chicken?? Eet u smakelijk….

Het is niet te geloven wat de mensheid deze diertjes aandoet. Het is letterlijk om te huilen. KIP, het meest mishandelde stukje vlees, KIP,..!! ZIE OOK; http://www.redeenlegkip.nl (ook voor een haan kun je hier terecht)

 

Begin november 2011; De ex-legbatterij kippies zitten weer goed in de veren. Ze hebben weer vaste ontlasting i.p.v. vloeibare pulp en ze staan hun vrouwtje t.o.v. de andere kippies.

Ze nemen zo nu en dan een stofbad en scharrelen lekker rond. Heerlijk om te zien hoe vrij ze nu zijn.

22 December 2011; In de namiddag komen we thuis van het boodschappen doen en vinden we een van de ex-legkippies. Ze is gedood door een roofvogel. Het is een geluk bij een ongeluk dat er niet meer gewonden zijn gevallen. We hebben eerder nooit een roofvogel in de buurt van onze kippen gezien, en omdat het kippenverblijf overdekt is door takken, hielden we er geen rekening mee dat dit zou gebeuren, ook al zijn de takken nu kaal. Een duik van een roofvogel tussen de takken door blijkt echter toch mogelijk. ik heb snel een net gespannen, tussen en over de takken door.

4 maart 2012

’s Morgens laat ik de kippen uit hun hok. Een uur later staat een mevr aan de voordeur. Ze komt melden dat een kip is uitgebroken. Ik ga snel achterom kijken. Het cochinhaantje blijkt op de vlucht te zijn gegaan voor Witte veder, onze grote haan. Via de oude boom met klimop is ‘Krieltje’ helemaal naar boven ‘geklommen’ en zodoende over het hek van 2.50m gegaan. Hij ontsnapt en verstopt zich in een tuin, waar ik hem niet meer kan vinden… zal hij vanzelf terugkomen? 

Afgelopen week hebben we wederom enkele kippen besteld bij WWW.REDEENLEGKIP.NL , we hadden nog plek en tja de ex-legbatterij kippen zijn zo geweldig. Ze verdienen het! Om 15.30u vertrek ik naar Lanaken waar een van de opvangplekken van deze organisatie is. Mevr Anita heeft  zo’n 40 kippen rondlopen, en voor de rest nog een hoop andere opvangdieren. Ik maak kennis met 7 varkens, 7 honden, 2 ezels, een geit,  enkele poezen, kippen en ganzen,. geweldig. De adoptieovereekomst is geprint, ik heb 3 transportboxen bij me en de kippen worden ‘ingeladen’.

Thuis aangekomen, zet ik de kippen even in een van de konijnenhokken als tussenonderkomen, zoals altijd gaan de nieuwe kippen immers pas bij de anderen als het donker is. Dat hebt u al eerder kunnen lezen, en zo levert het koppelen tot nu toch nog nooit problemen op.  

Ik ga wel nog even op zoek naar ‘Krieltje’ en na enkele meters via de achterkant van de tuin te hebben rondgestruind zie ik Krieltje onder en bostakken zitten. Hij is ongedeerd. Gelukkig maar. Nu kunnen alle kippen inclusief de nieuwe kippen en krieltje op stok!! Eind goed, al goed.

Het laatste kippetje gaat op stok,..

Uiteraard is er ook een boekje over het redden van een legkip;

ISBN;978-90-817215-1-6 

 

12 mei 2013;

Op 10 mei halen we 2 geitjes op in belgie, in dit gezin dat gaat verhuizen zijn ook kuiken die een nieuw thuis zoeken. we adopteren er hier ook 4 van. omdat we nog maar 4 plekjes over hebben in ons kippenhok. .