de nijntjes

 


De Nijntjes;   laatst bijgewerkt 25 maart 2012;


 


Een kleine maand (in feb 2010) geleden is onze oudste (10jr) konijn Charlie over de regenboogbrug gegaan. Hij kwam in 2005 bij Clarina en zijn laatste 5 levensjaren heeft een fijn leventje gehad. (Hij was afkomstig uit een in beslag name in Belgie)


 Charly.


De plaats die door Charlie vrijkwam is nu bezet door Sjorske. we hebben hem opgehaald bij het Dierenhulpcentrum Geleen (nu Limbricht). Toen we hem wilden koppelen aan onze Sizzle (van de lichting uit november 2009, ook uit het Dierenhulpcentrum, sleepte Sjorske met zijn rechter achterpoot. Dit was iets dat hij na zijn castratie ook had gedaan werd ons verteld, en voordat we Sjorske mee naar huis kregen had Oda Ploem van het hulpcentrum nog gecontroleerd of Sjorske goed liep, en dat was het geval. Dit hebben we zelf mogen aan schouwen. Thuis aangekomen schrokken we hier dus van. Misschien had Sizzle medelijden met Sjorske vanwege zijn poot, maar op neutraal terrein gebeurde er niets tussen de twee wat eventueel op een probleem met koppelen zou kunnen wijzen. 


Dus na 2 uurtjes het poortje naar het grotere, en voor Sizzle bekende gebied, open gezet en ook hier geen probleem. Dezelfde  avond en nacht nog hebben Sjorske en Sizzle het hok gedeeld.


’s Morgens ben ik direct gaan kijken, en wat ik zag was verbazing wekkend. Sjorske sleepte nog steeds met zijn poot, en was nu ook nog bijna helemaal ontdaan van zijn haren. Sizzle had hem alle haren “uitgewassen”.


Na enkele dagen was een wonder geschied. Sjorske kon als donderslag bij heldere hemel weer gewoon lopen. Wij zijn tot de conclusie gekomen, dat Sjorske een ‘stresskonijn’ is, en dat hij als gevolg van de castratie en nu door de verhuizing ‘verlamd’ was van stress, want nu huppelt hij vrolijk, maar kaal, rond door de tuin. Hij komt meteen naar je toe als je met de etensbak komt, en hij is geheel opgewekt.


Op 5 juni 2010; is onze Toon van 6 1/2 jaar overleden. Overigens zonder aanwijsbare aandoening of kwaal. Hij was het maatje van Puk en zij zit nu even alleen. We zijn op zoek naar een gecastreerd mannetje voor haar.


De rest van de nijntjes heeft het reuze naar hun zin in de nieuwe verblijven, wat eigenlijk kippenverblijven zijn.


FELINE EN RAKKER


1 juli 2010; Vandaag heb ik in de vroege morgen onze Dolly, 4 1/2 jaar, dood aangetroffen. Ze was nog net niet helemaal stijf. Erg lang geleden was het nog niet gebeurd. Gisteravond rende ze nog gewoon door haar verblijft, spelend met Bob, haar maatje.


Na Dolly even onderzocht te hebben, blijkt er niets vreemds of verdachts te zien. VHS verdacht misschien?? Of de warmte die haar parten heeft gespeeld. Het is deze laatste week van juni en eerste week van juli namelijk heel erg heet en benauwd. We verversen echter iedere dag de anderhalve literflessen drinkwater en houden de hokken goed schoon tegen uitbraak van maden….


Zaterdag gaan we een 2 nieuwe opvangnijntjes halen. Nu komt immers een verblijf vrij. Want we gaan Puk, die na het verlies van Toon nog alleen zit, koppelen aan Bob.


Puk en Bob waren vrijdag 2 juli, na een middag, aan elkaar gewend, ze hebben de eerste nacht direct samen ‘geslapen’, en de eerstvolgende dag was Puk, Bob al aan het wassen, een zeer geslaagde actie dus.


Op zaterdagmiddag 3 juli 2010; hebben we in Maastricht een koppeltje nijntjes, te weten Nasi en Bami, opgehaald. We hebben ze losgelaten in hun nieuwe hok en woongebied, zodat ze lekker konden snuffelen en konden buurten bij de andere nijntjes, kippen en cavia’s. Ze waren snel geacclimatiseerd! De eerste fotos’ zijn te bewonderen op onze fotosite/ zie fotoalbum.


November 2011; We hebben lang geen update geschreven over de nijntjes. dit onder het mom, geen nieuws is goed nieuws. Dit betekent dat we nog steeds dezelfde nijntjes-formatie in ons konijnendorpje woont, te weten Sjors en Sizzle, Nasi en Bami, Feline en Rakker en Puk en Bob. 


 Rakker


Leuke bijkomstigheid, we stonden in de snuffelcourant van Stichting Konijnenbelangen.nl van Nov/Dec 2011 met een stukje info over onze site. 


FEBRUARI 2012;


NA zo’n drie jaar bij ons te hebben gewoond is Puk op 5 jarige leeftijd overleden. Ze laat Bob alleen achter, haar maatje waar ze, na Toon, toch 2 1/2 jaar mee samen heeft gewoond. Omdat er even geen nijntjes op onze wachtlijst stonden en er geen konijnen aangeboden werden die bij Bob zouden passen (niet gesterilliseerd ofwel mannetjes) heeft Bob een paar weken alleen gezeten. Totdat we op een dag op marktplaats een nijntje zagen staan die een nieuw huisje zocht omdat er een pup in het gezin was gekomen. De hond was te ruw met het konijn en het konijn kon hierdoor de kooi niet meer uit, terwijl ze dit wel gewend was. Het toeval wil dat dit nijntje, Zohan geheten, als 2 druppels water op onze overleden Puk lijkt.Zo werd Zohan dus opgehaald en gekoppeld aan Bob. Het was niet direct liefde op het eerste gezicht, Bob en Zohan negeerden elkaar de eerste dagen. Dit is overigens meestal wel een goed teken. Aan het einde van de eerste week dat Zohan bij ons was, bleek dat ze al aaardig gewend was. Vandaag (25 maart 2012) is Zohan alweer de 3e week bij ons. Ze is nu helemaal op haar gemak, ze gaat lekker buurten bij de andere nijntjes en Bob en Zohan wassen elkaar dagelijks. Ze zitten en liggen heerlijk tegen elkaar aan, en genieten van elkaars warmte en liefde.