Is veganistisch hondenvoer gezond?

Als alleseters zijn er tal van plantaardige en schimmelbronnen die alle eiwitten, voedingsstoffen en aminozuren leveren die honden nodig hebben om een gezond leven te leiden. Dus absoluut ja, een plantaardig dieet voor honden kan 100% gezond zijn, zolang de voedingsstoffen maar schoon en doelgericht zijn. Veganistisch hondenvoer is veilig, zolang het maar voldoende voedingsstoffen bevat voor uw hond. De meeste honden kunnen het redelijk goed doen met een zorgvuldig ontworpen veganistisch dieet dat aan al hun voedingsbehoeften voldoet.

Als dierenarts voedingsdeskundige gebruik ik veel vleesvrije diëten om verschillende gezondheidsproblemen te helpen beheersen. De uitdaging is dat het ontwerpen van deze diëten niet het gemakkelijkste is om te doen. Hoewel er een aantal commerciële veganistische en vegetarische diëten op de markt zijn voor honden, zijn ze niet allemaal gelijkwaardig in kwaliteit. Over het algemeen zijn diëten met eieren of zuivel als eiwitbronnen minder zorgwekkend dan diëten die alleen op plantaardige eiwitten zijn gebaseerd.

Huisbereide diëten doen het altijd slechter, aangezien de overgrote meerderheid van huisgemaakte op vlees gebaseerde diëten die hondenbezitters voeren, essentiële voedingsstoffen missen en de vegetarische en veganistische diëten doorgaans dezelfde tekortkomingen hebben en vervolgens enkele extra, zoals eiwitten. In een interview met CNN zegt Dr. Fox dat sommige volwassen honden zich aanpassen en zelfs gedijen op uitgebalanceerde veganistische diëten, maar de meeste doen het het beste met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen die sommige dierlijke vetten en eiwitten bevatten. Toch merkt Fox op: „Honden kunnen minstens één keer per week baat hebben bij een veganistische maaltijd om te ontgiften.

En na de voltooiing van enquêtes en analyse van onderzoekers, bleek dat bijna de helft van de honden die conventionele op vlees gebaseerde diëten kregen, niet-routinematige medicatie nodig hadden; dit is in tegenstelling tot slechts een derde van de honden die een veganistisch dieet kregen. Uit de studie bleek dat honden die een veganistisch dieet kregen minder tekenen van slechte gezondheid vertoonden, zoals veel voorkomende ziekten, waardoor minder uitstapjes naar de dierenarts nodig waren. Het onthulde dat de gezondste en minst gevaarlijke dieetkeuzes voor honden voedingsgezonde veganistische diëten zijn. Honden die overschakelen naar een veganistisch dieet ervaren vaak een verbeterde mobiliteit, wat betekent sterkere spieren, langere wandelingen en meer uithoudingsvermogen in het hondenpark.

Honden met voedselallergieën zijn doorgaans gevoelig voor specifieke dierlijke eiwitten, en het verwijderen van verwerkte dierlijke producten uit hun dieet kan helpen zolang het vervangende dieet zorgvuldig is samengesteld om essentiële voedingsstoffen te leveren. Andrew Knight, hoogleraar diergeneeskunde aan de Universiteit van Winchester, zei dat zijn onderzoek aantoonde dat katten en honden net zo goede, of betere, gezondheidsresultaten hadden op plantaardige diëten als toen ze werden gevoed met vlees voor huisdieren, op voorwaarde dat deze zorgvuldig waren geformuleerd met extra synthetische voedingsstoffen. Gevormd door domesticatie, zijn honden alleseters die zowel plantaardig als dierlijk voedsel kunnen eten, en in theorie zouden ze moeten kunnen gedijen op vegetarische of veganistische diëten. Het percentage honden dat naar verluidt aan gezondheidsproblemen leed, bedroeg 49% voor mensen met een conventioneel dieet, 43% voor mensen met een rauw vleesdieet en 36% voor mensen met een veganistisch dieet.

De meeste commerciële graanvrije diëten zouden bijvoorbeeld voedzaam compleet moeten zijn voor honden, maar recente meldingen van cardiomyopathie bij honden die dergelijke diëten eten suggereren een ernstig gezondheidsrisico voor sommige personen die deze diëten krijgen. Naast hondvriendelijke hele voedingsmiddelen vereist een veganistisch hondendieet zorgvuldige aandacht voor aminozuren, vitamines en mineralen. Uiteindelijk kwamen de veganistische honden bovenaan op het gebied van gezondheid, met slechts 36 procent rapportageproblemen, terwijl 49 procent van de honden met een conventioneel dieet en 43 procent van degenen met een rauw vleesdieet gezondheidsproblemen vertoonde. In de studie voedde bijna de helft van de honden een conventioneel omnivoor dieet op basis van vlees, granen en sommige groenten medicijnen die als niet-routinematig werden beschouwd, terwijl slechts een derde van de veganistische honden ze nodig had.