Kunnen honden gezond zijn met een vegetarisch dieet?

Het antwoord is ja, honden kunnen vegetarisch eten en gedijen. Hoewel dit onderwerp zeker interessant is voor vegetariërs, moeten eigenaren die geen problemen hebben met het voeren van hun hondenvlees ook opletten. Sommige mensen vragen zich af of het „onnatuurlijk is om vlees weg te laten uit het dieet van honden en katten. Maar om ze het vlees te geven dat ze van nature zouden eten, zou je ze hele muizen of vogels moeten serveren of ze zelf moeten laten jagen, een optie die oneerlijk zou zijn voor inheemse vogelsoorten en andere kleine dieren, aangezien gezelschapskatten en honden niet-inheems zijn en voordelen hebben die wilde dieren missen.

Veel veganistische honden en katten genieten van een uitstekende gezondheid, en een veganistisch dieet voor je gezelschapsdier is ethisch consistent met de dierenrechtenfilosofie. De meeste honden kunnen het redelijk goed doen met een zorgvuldig ontworpen veganistisch dieet dat aan al hun voedingsbehoeften voldoet. Als dierenarts voedingsdeskundige gebruik ik veel vleesvrije diëten om verschillende gezondheidsproblemen te helpen beheersen. De uitdaging is dat het ontwerpen van deze diëten niet het gemakkelijkste is om te doen.

Hoewel er een aantal commerciële veganistische en vegetarische diëten op de markt zijn voor honden, zijn ze niet allemaal gelijkwaardig in kwaliteit. Over het algemeen zijn diëten met eieren of zuivel als eiwitbronnen minder zorgwekkend dan diëten die alleen op plantaardige eiwitten zijn gebaseerd. Huisbereide diëten doen het altijd slechter, aangezien de overgrote meerderheid van huisgemaakte op vlees gebaseerde diëten die hondenbezitters voeren, essentiële voedingsstoffen missen en de vegetarische en veganistische diëten doorgaans dezelfde tekortkomingen hebben en vervolgens enkele extra, zoals eiwitten. Honden geven de voorkeur aan vlees, maar een veganistisch of vegetarisch dieet is mogelijk met de juiste supplementen.

Bovendien, wanneer een hond een hoog veganistisch dieet of een plantaardig dieet volgt, moet worden begrepen dat planten langere verbindingen hebben in vergelijking met vlees, dus het lichaam vindt het moeilijk om die schakels die beschikbaar zijn in plantaardig materiaal af te breken. De onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat bijna de helft van de honden die conventionele diëten op basis van vlees kregen niet-routinematige medicatie vereiste, maar slechts een derde van de honden die veganistische diëten kregen, deed dat. Professionals in de verzorging van huisdieren die waarschuwen voor vegetarische diëten voor honden en katten, voelen zich in in de zorgen van eigenaren van gezelschapsdieren die tot deze beslissingen leiden. Belangrijke supplementen Vegetarisch voer voor honden maken is gemakkelijk omdat honden, net als mensen, allesetende en meestal stevige eters zijn.

Onlangs is er een verhaal verspreid op sociale media over een hondenbezitter die een foto op Tumblr plaatste die laat zien hoe „opgewonden haar hond was om haar zelfgemaakte gastronomische * veganische* maaltijd te eten. Een veganistisch dieet moet goed en zorgvuldig worden geformuleerd om aan de voedingsbehoeften van honden te voldoen, en er is minder ruimte voor fouten dan bij diëten die dierlijke ingrediënten bevatten. Er is momenteel echter een gebrek aan robuuste gegevens die de gevolgen voor de gezondheid van het voeren van een veganistisch dieet aan een groot aantal honden gedurende vele jaren in kaart brengen, dus we kijken ernaar uit om verder onderzoek te zien naar de vraag of dit op lange termijn kan voldoen aan de dieetwensen van een hond. Er is ook weinig betrouwbaar onderzoeksbewijs dat aantoont dat honden gezond kunnen blijven als ze alleen een veganistisch dieet krijgen.

Ja, honden stammen zeker af van wolven, maar dat betekent niet dat een wolf en een hond dezelfde voedingsbehoeften hebben, dus het gebruik van cijfers als deze om een bepaald type dieet te rechtvaardigen, is misleidend - een onjuiste veronderstelling van de kant van de commentaarauteur. Recepten voor vegetarische en veganistische honden zijn beschikbaar, maar merk op dat als een hond te weinig eiwitten, calcium of vitamine D krijgt, zijn of haar gezondheid in gevaar kan komen. Sommige onderzoeken naar katten die door hun eigenaren commerciële vegetarische diëten kregen, hebben bij sommige katten tekorten aan sommige voedingsstoffen gevonden, maar het bewijs is beperkt en van lage kwaliteit, dus er kunnen geen robuuste conclusies worden getrokken. De meeste commerciële graanvrije diëten zouden bijvoorbeeld voedzaam compleet moeten zijn voor honden, maar recente meldingen van cardiomyopathie bij honden die dergelijke diëten eten suggereren een ernstig gezondheidsrisico voor sommige personen die deze diëten krijgen.