Onze wensen/ Wist u dat?

Onze wensen;       Laatste update; 4 nov 2018

Al dat niet bereikbaar,…. de wens is de vader van de gedachte, nietwaar?! 

Onze eerste een grootste wens is dat mensen zich bewust worden! …….Waarvan?

Bijvoorbeeld van onderstaande zaken en maar om te beginnen van het feit dat we leven in een grootverbruikermaatschappij. De mens doet maar raak en de wereld lijdt eronder. Wist u bijvoorbeeld dat het stukje vlees op uw bord de grootste veroorzaker is van o.a. het broeikast effect, en niet de auto waarin u rijdt.

Het eten van vlees is controversieel. Veel mensen eten vlees om de nodige eiwitten binnen te krijgen. Maar de dieren die voor vlees worden geslacht, hebben heel veel voer nodig. Soms krijgen ze ‘voer’ dat mensen eigenlijk ook best kunnen eten. Als de mens de gewassen, zoals mais en soja, rechtstreeks zou eten in plaats van het eerst aan dieren te voeren en het daarna als vlees, dan zouden veel meer mensen eten hebben.Bovendien kan de mest (overschot in onze kleine kikkerland) van al die dieren in het grondwater terechtkomen. Dat water hebben we nodig voor ons drinkwater.

Vis eten levert ook problemen op. Veel soorten worden bedreig door overbevissing. Vissersschepen gebruiken enorme sleepnetten van soms honderden meters (!) lang. Met deze netten vangen ze alles wat op hun pad komt. Een groot deel van de vangst wordt weer teruggeworpen,maar veel vissen overleven dat niet.

Traditionele visvangst is vaak duurzaam. Bijv;  vissers in Myanmar vangen alleen wat ze zelf eten. Er gaat dus heel weinig verloren. Ongeveer 40% van al het zeeleven is de afgelopen 25 jaar vernietigd door commerciële visserij en vervuiling.

Het kost misschien meer om het vee biologisch te houden, veel ruimte te geven in grote weilanden, maar ze zijn vaak gezonder dan vee dat minder ruimte heeft.

Wist je dat?

Runderen, kippen en ander vee wordt vaak in kleine ruimten gefokt om er zo veel mogelijk aan te verdienen. De kans dat ze ziek worden is hierdoor veel groter.

Om ze gezond te houden, krijgen ze antibiotica, die (uiteraard) in het vlees terecht komen. Bacteriën, zoals de salmonellabacterie, kunnen resistent worden tegen antibiotica als deze te vaak worden gebruikt. Salmonella veroorzaakt voedselvergiftiging. Dat is nu minder goed te behandelen omdat sommige bacteriestammen niet meer met antibiotica kunnen worden bestreden.

Biologisch gehouden kippen kunnen buiten lopen en leiden een natuurlijker leven dan kippen in legbatterijen. Het is duurder voor de boer. Daarom zijn biologische eieren (met eicode 0) duurder dan andere eieren, maar wel vele malen lekkerder door het natuurlijke voedsel dat de kippen op deze wijze bij elkaar kunnen scharrelen. (maar onthoud; diervriendelijk vlees bestaat niet)

We zouden graag zien dat er minimum-maten komen voor konijnenhokken, alsook caviakooien etc…. Als je soms ziet wat voor belachelijk kleine hokjes er bij dierenwinkels buiten staan voor de verkoop, dan vraag ik me af wie er op het idee komt om zoiets serieus te fabriceren om een konijn in te houden.  Daarbij is het sowieso slecht om maar een konijn alleen te houden. Dus mocht je er twee in zo’n hokje zetten dan wordt het al helemaal een “vogelkooi”. Als een kind dan het hok gaat verschonen, zal een konijn al gauw even grommen omdat ie zich bedreigd voelt in die te kleine ruimte dat is geen wonder. Het konijn krijgt dan de naam agressief te zijn, en de gevolgen vallen te raden.  Het konijn moet naar de opvang, omdat sommige baasjes zich te weinig moeite doen om een oplossing te zoeken.

Reclame folders / tv-spots en andere reclame zonder jonge dieren zoals kittens of puppy’s.  Door jonge dieren in spots e.d. te gebruiken wordt weer bij verschillende mensen het hoofd op hol gebracht en komen ze in de verleiding om zo’n jong dier in een opwelling aan te schaffen al dan niet ‘gepusht’ doordat de kinderen het zo snoezig vinden.

We zouden graag zien dat “broodfok”verboden wordt. Er zijn veel malafide handelaren die vele nestjes per jaar kweken om maar zoveel mogelijk geld te verdienen. Naar de gezondheid van de dieren wordt niet gekeken. Zo is er bij ons in de buurt een boerderij waar gemiddeld 3 tot 4 keer per jaar het bord “bordercollie puppies te koop” in de tuin staat. Daarnaast is de bordercollie ook nog een hond die veel aandacht en tijdverdrijf vraagt.

 Vegetarisch hondenvoer zou meer gepromoot moeten worden. Logischerwijs krijgen onze honden biologisch veganistisch voer. Ook honden hebben geen vlees nodig om te groeien en gezond te blijven. Onze Jesse is van 21 kg (door de stresssituatie waarin hij geleefd heeft) naar 26 kg gegaan en heeft nu volgens de dierenarts zijn ideale gewicht bereikt. De vacht van onze honden glanst als een parel. Ze zijn zeer levenslustig en gedijen prima. (Hun leeftijd in 2018; 13, 13, 10,10, 8 1/2, 1 1/2)

 

Adopt!,..don’t buy!

We zijn er natuurlijk voor dat mensen een hond adopteren, dus uit een opvang of asiel halen. Ook in asielen of via stichtingen zijn namelijk puppy’s te krijgen. Alleen met dat verschil dat ze al geboren zijn, waarschijnlijk niet raszuiver zijn en wachten op een lief baasje. Ze worden dus niet op bestelling gefokt of verhandeld, en dat ze niet raszuiver zijn maakt ze juist leuker (en aparter)  en waarschijnlijk ook sterker qua gezondheid (niet doorgefokt).

 

Geen verkoop meer van dieren in winkels/tuincentra;

In verschillende winkels en tuincentra verkoopt men konijntjes, cavia’s en soms zelfs Chincilla’s. Dit leidt veelal tot impulsieve aankopen, want ze zien er inderdaad wel erg schattig uit. Het zijn immers altijd jonge dieren die verkocht worden. Meestal blijkt al snel dat het kind dat beloofde ervoor te zullen zorgen uitgekeken raakt op het konijn, met alle gevolgen van dien.

Daarnaast blijkt dat vele dieren in de winkels een stressig bestaan leiden. Ze zitten in glazen bakken en ze hebben geen schuilmogelijkheden, (Want dan zouden de mogelijke kopers ze niet goed zien en dus niets kopen.) en voorbijgangers tikken tegen de ramen, alsof het konijntje dan komt kijken,.. niet dus.(Als dieren te lang blijven zitten in de winkels worden ze niet meer gemakkelijk verkocht en moeten ze weg.)

In 2013 zag ik bij een vestiging van Boerenbond (Abdissenbosch; waar wij vanaf dat moment dus geen boodschappen meer doen), 3 Chincilla’s in een draadkooi, rondom helemaal open, zonder enige schuilmogelijkheid, en badend in het TL-licht, en dit terwijl Chincilla’s nachtdieren zijn. Ze zaten helemaal tegen elkaar aan om zodoende veiligheid te creëren voor zichzelf. Dat dit tevergeefs was lijkt mij duidelijk. Wij vinden het schandalig.

Asieldieren zijn de dieren van alledag.

Bekijk ze dan ook zo. Deze dieren zijn door hun baas achtergelaten. Wellicht omdat de baas geen tijd meer heeft of omdat hij/zij niet meer ervoor  kan of wil zorgen.  Dat een hond of kat in het asiel terecht komt betekent zeker niet dat dit dier vals is. Het is ook niet zo dat deze dieren iets mankeert. Soms wel, maar dan weet het asiel er waarschijnlijk wel van, en krijgt u dit te horen. De keuze is dan aan u om wel of niet te kiezen voor die bewuste hond. Het komt nog te vaak voor dat mensen deze vooroordelen verkondigen. Zo zijn bijna alle vooroordelen negatief, maar bij deze worden de dieren de dupe.

Een wens van ons dus:

Bevooroordeel een dier in het asiel nou alstublieft niet meteen!”

De trouwe lieve mopshond of een zachtaardige flatcoated retriever van een oudere meneer die door omstandigheden niet meer voor de hond kan zorgen zal echt niet in een onhandelbaar vals secreet veranderen omdat ie in het asiel terecht komt. Als jij de nieuwe eigenaar wordt van zo’n hond, reken dan maar van yes, dat je een geweldig lieve hond krijgt. Nu kunnen zowel jij als de hond nog een te gekke tijd tegemoet gaan. Zo zij er natuurlijk nog vele voorbeelden te noemen.

Dan komt er nog bij, dat, mocht er echt een valse hond bij het asiel worden aangeboden, dan wordt deze echt niet zomaar herplaatst.

 

Een wens van WAKKER DIER, die wij uiteraard steunen;

Einde aan “Bio-indutrie”

Dieren – en natuurbeschermingsorganisaties hebben besloten de term “Bio-industrie” niet meer te gebruiken en vanaf nu alleen nog maar de term “VEE-INDUSTRIE” te gebruiken.

De introductie van deze term gebeurt op initiatief van WAKKER DIER en VARKENS IN NOOD.

Uit onderzoek van WAKKER DIER blijkt dat circa 60% (!) v/d Nederlandse bevolking een verkeerde omschrijving van de term “Bio-industrie” geeft. Zeven van de tien Nederlanders vindt de term “Vee-índustrie” een goed alternatief. Velen denken ten onrechte dat “bio-industrie” voor hetzelfde staat als ‘biologische veehouderij’ ook de betekenis van de term ‘bio’ is vaak onduidelijk.  In overleg met andere organisaties is de nieuwe term ‘vee-industrie’ geïntroduceerd ‘voor het zonder respect op grote schaal houden van dieren’. Zo kunnen we duidelijker communiceren  over wat er allemaal mis is in de vee-industrie en waarom de biologische houderij beter is voor de dieren.

Meer info vind je op; wakkerdier.nl

 

Als u gaat stemmen op en politieke partij;…. Dat dit dan de “Partij voor de dieren”  is. Voor een filmpje voor de zendtijd van de politieke partijen, gaat u naar onze knop “Meat the truth en andere filmpjes“ of u klikt op deze link om lid te worden;

http://www.partijvoordedieren.nl/extra/lidworden

 

WIST U DAT;

 

 • Een vegetariër in een Hummer milieuvriendelijker is dan een vleeseter in een Toyota Prius.
 • Vlees helemaal niet zo gezond is
 • Dit er van oudsher ingeprent is, maar niet klopt
 • Er in broccoli meer eiwitten zitten dan in biefstuk!
 • Er zorgverzekeraars zijn die niet voor niets voordeligere polissen hebben voor vegetariërs
 • Stoppen met vlees eten heel gemakkelijk is, maar dat mensen er gewoon niet bij stil willen staan
 • De vleesconsumptie/productie de grootste boosdoener is voor de opwarming van de aarde
 • En niet de auto’s vliegtuigen en fabrieken
 • Er een duidelijke documentaire/film is gemaakt door de Nicolaas G Pierson foundation in samenwerking met de Partij van de dieren die “Meat the Truth” heet.
 • Deze tijdens de klimaattop in Kopenhagen is vertoont en daar met grote interesse is ontvangen
 • Onze honden veganistisch eten krijgen
 • Ze mede daardoor minder honds ruiken
 • En daardoor dus minder vaak in bad hoeven
 • Er ook plantaardige kauwstaven zijn voor honden
 • Deze dus geen vieze geurtjes achter laten in huis
 • Sojadrank, rijstdrank en haverdrank erg lekker en fris zijn
 • Dit niet alleen een heel goed alternatief is voor melk, maar vooral ook gezonder
 • Er bij het productieproces van kristalsuiker verkoolde koeienbotten worden gebruiken om de witte kleur van de suiker te verkrijgen.
 • Als je een konijn wilt houden je deze dan altijd met zijn tweeën moet houden
 • Je niet zomaar 2 konijnen bij elkaar moet zetten
 • Ze eerst gekoppeld moeten worden, omdat ze anders flink zouden kunnen gaan vechten
 • Je moet zorgen dat, op zijn minst, het mannetje gecastreerd is.
 • En dat voor konijntje vers hooi ALTIJD beschikbaar moet zijn
 • Dit hooi nog veel belangrijker is dan alleen konijnenvoer
 • TV-films en series met dieren vaak zorgen voor een hype rondom het betreffende dier
 • dit vroeger (de Amerikaanse televisieserie, de eerste aflevering van seizoen 1 in 1954 ) al het geval was met LASSIE, en hierdoor de vraag naar schotse colliepups explodeerde
 • dit ook het geval was na de film BOOMER (90-er jaren)
 • Het uiltje HEDWIG uit de films van Harry Potter zorgde voor een hype rond uiltjes als huisdier
 • een uil een roofvogel is en totaal niet geschikt is als huisdier (zeker niet in een kooi, zoals in de film te zien is)

Wist u… dat konijnen heel sociale dieren zijn?

In tegenstelling tot hazen,die solitair leven,brengen konijnen hun hele leven door in familieverband. Konijnen worden naakt en blind geboren en zijn vooral in de eerste weken na hun geboorte afhankelijk van de warmte en verzorging van hun moeder. Maar ook later hebben zij voor hun welzijn veel behoefte aan fysiek en sociaal contact met hun soortgenoten.

In de vee-industrie wordt aan de behoefte van konijnen aan sociaal contact meestal niet voldaan. In de beklemmende,kleine ruimte van hun kooi vertonen de dieren vreemd gedrag,zoals het elkaar aanvallen,en krijgen zij niet de bewegingsruimte die zij eigenlijk nodig hebben.

 

Wist u… dat konijnen beschikken over ruim 100 miljoen reukcellen?

Konijnen hebben een zeer ontwikkelde neus die,vooral bij opwinding,voortdurend beweegt.

De goede reukzin hebben ze nodig om voedsel te vinden,hun soortgenoten te herkennen en te onderscheiden,maar ook om gevaar te signaleren. Zelfs zeer kleine geurmoleculen worden door konijnen waargenomen. Dit reukvermogen is voor het konijn in zijn vrije leefomgeving een groot voordeel en zelfs van levensbelang.

In de vee-industrie wordt zijn goed ontwikkelde neus het konijn echter noodlottig:De hygiënische omstandigheden zijn hier meestal onvoorstelbaar slecht. Uitwerpselen,urine,ja zelfs kadavers van soortgenoten blijven vaak dagenlang liggen. De geurgevoelige konijnen lijden enorm onder de bijtende stank. De ammoniakdampen uit de uitwerpselen en urine zijn zo sterk,dat de diertjes daarvan pijnlijk branderige en ontstoken ogen krijgen.

Wist u…dat konijnen wel 80 ‘maaltijden’ per dag nodig hebben?

Konijnen zitten de hele dag te knabbelen. Dit voortdurende eten is noodzakelijk voor een goede spijsvertering omdat de maag van een konijn nauwelijks spieren heeft. Om de spijsvertering op gang te houden,moet het dier permanent voer,met name hooi,tot zich nemen. Zonder hooi functioneert het spijsverteringsstelsel van een konijn niet. Daarnaast hebben de dieren beslist vers groenvoer,fruit en groenten nodig voor de vereiste vitaminen en voedingsstoffen.

Dat konijnen wel 80 ‘maaltijden’ per dag nodig hebben?

In de vee-industrie worden ze overwegend gevoerd met houtkorrels en droogvoer. En wat nog erger is: om darmziekten als coccidiose (een direct gevolg van slechte voeding) te voorkomen,worden grote hoeveelheden medicijnen,vooral antibiotica,aan het voer toegevoegd. Een ramp voor de dieren!

Wist u… dat de snijtanden van een konijn in een jaar wel 150 cm kunnen groeien? 24 uur per dag gebruiken konijnen hun tanden. De dieren eten dag en nacht het liefst planten. Planten bevatten silicium (kiezelzuur),dat het tandglazuur aantast en de tanden voortdurend laat afslijten. Omdat een konijn zijn ‘kauwgereedschap’ geen dag kan missen (anders zou het verhongeren),groeien zijn tanden continu weer aan.

De eenzijdige voeding in de vee-industrie verhindert echter het afslijten van de tanden – zeer pijnlijk vergroeide tanden zijn het gevolg.

Wist u…dat cosmeticaproducten getest worden op konijnen? Ieder jaar gebruiken wetenschappers ca. 12 miljoen muizen,ratten,konijnen en andere dieren om onder andere cosmeticaproducten te testen. Daarbij leven de dieren voortdurend in angst en lijden pijn.

Dierproeven voor cosmetica zijn in Nederland weliswaar officieel verboden,maar dikwijls worden de tests voor ingrediënten simpelweg buiten europa uitgevoerd.

Wist u…dat konijnen voor de mode op zeer pijnlijke manier beroofd worden van hun vacht? Konijnenbont wordt dikwijls als ‘politiek correct’ beschouwd,omdat het hierbij slechts gaat om een bijproduct van de vleesindustrie. Maar pas op,dit klopt niet altijd!De rassen ‘Rex’ en ‘Orylag’ worden meestal uitsluitend voor hun vacht op barbaarse wijze gefokt en gedood.

Wist u… dat in de kooien van de vee-industrie men vaak rampzalige hygiënische omstandigheden aantreft?

Een consumptiekonijn heeft maximaal 20 bij 35 cm. Aan leefoppervlak tot zijn beschikking. De dieren lijden aan ziektes en ontwikkelen gedragsstoornissen die zo ver gaan dat ze elkaar verwonden.

Deze manier van ‘dieren houden’ is als het om legbatterijkippen gaat vanaf 1 januari 2012 illegaal in Europa maar konijnen zijn hierin letterlijk rechteloze wezens!

Voor hen zijn er geen Europese regels,wat de deur wijd openzet voor dierenmishandeling.

Wist u…dat Stichting VIER VOETERS een onderzoeksproject naar diervriendelijk konijnenfokken ondersteunt?

Het kan namelijk ook anders! Een diervriendelijke vorm van konijnenfokken is mogelijk. Om de ontwikkeling van alternatieve vormen van konijnenfokken mogelijk te maken,ondersteunt Stichting VIER VOETERS een onderzoeksproject naar een betere manier van konijnenfokken.

Hier worden de dieren verzorgd met hooi,speelmateriaal,klimtoestellen en een buitenren.

Zo hebben de konijnen een beter leven en worden gedragsstoornissen,ziekten,pijn en een hoog sterftecijfer voorkomen.

Wist u…dat ook u iets kunt doen om konijnen tegen een ellendig leven te beschermen

Koop geen konijnenvlees uit fokkooien. Enkele supermarkten gaven een goed voorbeeld toen ze konijnenvlees uit diervriendelijke teelt gingen  verkopen. Vraagt u in uw supermarkt naar de herkomst van het vlees en kijkt u goed op de verpakking.

Let bij aankoop van cosmetica op het keurmerk dat de diervriendelijkheid garandeert,bijvoorbeeld het HCS-logo (Humane cosmetics standard)met de springende haas.

Informeert u familie,vrienden en bekenden over de vreselijke toestanden in de konijnenfokkerijen en hoe dit dierenleed vermeden kan worden.

Koop geen kleding en accessoires met echt bont. Echt bont is te herkennen aan het feit dat tussen de haren geen textielweefsel maar dierenhuid zichtbaar is.

Let op de behoeften van de dieren als u thuis konijnen houdt. Konijnen hebben behoefte aan contact met soortgenoten,vrije uitloop,uitgebalanceerde voeding en speelmogelijkheden. In de handel verkrijgbare kooien zijn doorgaans veel te klein voor de konijnen,die bovendien geen knuffeldieren zijn en liever niet gestreeld of opgetild worden.

BRON: Stichting VIER VOETERS; Blijf hen alstublieft ondersteunen. Zij klagen gewetenloze fokkers aan, informeren het grote publiek en eisen van de politiek een verbod op kooifokkerijen. Zij zetten zich in voor de rechten van de dieren – en daarbij kunt u ze tot steunen!

Biologisch is verantwoord;

eerlijk, heerlijk en wel zo goed voor dier en milieu

 

Biologisch is eigenlijk slim omgaan met alles wat leeft. Want

als je goed zorgt voor de natuur, zorgt die ook goed voor jou.

Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. Dat betekent dat er geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of gentechnologie aan te pas zijn gekomen. Gewassen krijgen de tijd om te groeien en dieren hebben de ruimte om vrolijk rond te rennen.

Het resultaat: heerlijke producten waar u zorgeloos van

kunt genieten!

Biologische producten moeten aan bepaalde voorwaarden

voldoen, willen ze het stempel ‘biologisch’ krijgen. Elk dier heeft bijvoorbeeld recht op een vastgestelde hoeveelheid ruimte. De regels daarvoor liggen vast in Europese regelgeving. Elk land heeft weer een ander keurmerk. In Nederland is dat EKO.

Een product met het EKO-keurmerk is gegarandeerd biologisch geproduceerd. De stichting SKAL ziet toe op de naleving van de regels.

echter, diervriendelijk vlees zal nooit bestaan!

HEEL WAT WENSEN EN WEETJES HE? 

DOE ER JE VOORDEEL MEE!