Plastic consuminderen

 

Laatst bijgewerkt; 17 juni 2014
 

In juni 2014 waren er enkele speciale uitzendingen van ‘Kassa Groen’ over plastic t.b.v de ZERO PLASTIC WEEK.

Hier volgen deze 3 geweldig leerzame uitzendingen;                                                                                                                   Een Baarnse moeder van drie kleine kinderen leeft zonder afval te produceren. Ze laat zien hoe zij boodschappen doet en kinderen verzorgt. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1424042   

Wat gebeurt er met de soep, de natte doekjes en de bodyscrub die we door het putje spoelen. Brecht van Hulten kijkt hoe ons afvalwater gezuiverd wordt. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1424183

Plastic dat wordt weggegooid verdwijnt nooit echt en breekt af in steeds kleinere stukjes. De zogenaamde microplastics. Die stukjes blijven in dieren, vissen.  Uiteindelijk worden de Micro-plastics weer zo klein dat ze in een volgende fase benoemd kunnen worden als Nano-plastics. Deze zijn microscopisch klein en komen ook in ons, de mens, terecht. Ze zijn zo klein dat ze niet eens meer te filteren zijn uit ons drinkwater. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1424467

In de documentaire ‘Bag it’ (betekent: in een tas stoppen maar ook: wegstoppen, niet meer aan denken) onderzoekt de ‘gewone’ Amerikaan Jeb Berrier (‘I’m not a tree hugger’)

Kijk hier deze lumineuze documentiare,  een échte eyeopener;https://www.youtube.com/watch?v=Km-CYcf2ags


 

Gelukkig wordt er steeds meer bekend en komt er meer bewustwording op gang.

Maar met Recycling alleen komen we er natuurlijk niet.  Consuminderen is de opdracht.

 

Wat zit er in plastic en waarom kan dit gevaarlijk zijn? 

BPA’s en Ftalaten

Alweer een waarschuwing tegen een chemische grondstof die we eigenlijk bijna niet kunnen vermijden. Hoe kunnen we ons daartegen wapenen? Het lijkt bijna niet te doen want BPA ofwel Bisfenol A zit in zoveel voedingsverpakkingen dat het bijna ondoenbaar lijkt. En toch is het belangrijk dat u weet wat BPA is en wat de gevolgen kunnen zijn en wat u er aan kunt doen om blootstelling hieraan voor u en uw kinderen zoveel mogelijk te vermijden.

BPA is één van de meest geproduceerde chemicaliën in de wereld. In 1970 werd er 45 miljoen kilo geproduceerd, in 2004 was dit al bijna 3 miljard kilo, oftewel 66 keer zoveel. BPA is overal om ons heen.

Wat is BPA?

BPA is een chemische grondstof voor kunststof verpakkingen die al jaren de aandacht heeft. In een radio uitzending van Radio 1 daterend van september 2008 werd al gesproken over het feit dat we gerust ‘bijzonder verontrust’ mochten zijn over het gebruik en de verwerking van deze stof in allerlei kunststof verpakkingsmaterialen.

Het onderwerp kwam naar boven door een publicatie in een gerenommeerd Amerikaans tijdschrift ‘JAMA’.
Ook toen al, in 2008, was het zo dat ondanks er toch aan alle kanten bewijs was dat BPA een aanslag op de gezondheid is, het ook weer werd tegengesproken door de EFSA (een Europese voedselautoriteit) die ons zei dat er helemaal geen reden tot verontrusting was.

Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie in Utrecht op dat moment, vertelde ons toen al dat we de waarschuwing dmv uitslagen uit onderzoeken en gepubliceerd in een hoog aangeschreven Amerikaans wetenschappelijk blad ‘zeer serieus’ moesten nemen. Dit ‘topblad’ staat erom bekend dat het heel kritisch kijkt naar zijn wetenschappelijke publicaties voordat ze ook maar iets publiceren.

Waar zit Bisphenol A of kort gezegd ‘BPA’ in?

In allerlei verpakkingen zoals plastic flesjes met bronwater bijvoorbeeld, maar dus ook in die kleine handige plastic babyflesjes die zo gemakkelijk kunnen worden opgewarmd in de magnetron, in cd hoesjes en allerlei binnenranden van verpakkingsmaterialen zoals bij pakken melk. Maar ook bijvoorbeeld de magnetron geschikte verpakkingen, zodat je het voedsel zo kunt opwarmen, de binnenkant van conserven blikken die van een kunstof coating (epoxyharsen) voorzien worden. Dit is vooral gevonden in blikken soep, maar ook in blikjes bier en limonade. Je vind het zelfs terug in de witte vullingen voor je kiezen, kranteninkt en op kassabonnetjes.

Wat doet BPA?

Wanneer voeding of drank verpakt is in een kunststof waarin BPA is verwerkt , dan trekt (lekt) het langzaam in de voeding. De mens krijgt het op die manier dan binnen. Één van de effecten kan zijn dat het een negatief effect heeft op de voortplanting omdat de stof heel veel weg heeft van oestrogeen. Buiten dat, kan het ook hart- en vaatziektes veroorzaken, diabetes en leverschade.

Toen al, in 2008 gaven deze studies al meer dan genoeg reden om mensen te waarschuwen tegen gebruik van plastic flesjes met babyvoeding. Er werd toen nog uitgezocht of het zo was dat de hoogte van aanwezigheid van BPA groot genoeg was om werkelijk schade aan het menselijk lichaam toe te brengen.
Inmiddels zijn er in de tijd die voorbij is gegaan al vele waarschuwingen en studies en artikelen geweest die ons met regelmaat wijzen op de gevaren van plastic waarin BPA zit. Met name voor babyflesjes is deze waarschuwing dringend! Maar nog steeds lijkt het tot veel mensen niet echt door te dringen.

BPA heeft veel gevaarlijke bijwerkingen.

Waarom is dit zo zorgwekkend? Studie na studie laat zien dat een hoog BPA niveau lijdt tot ernstige gezondheidsrisico’s. Een kleine blik op de wetenschappelijke studies over BPA resulteert in een aantal schrikbarende conclusies. Je hoeft het niet te geloven maar de volgende resultaten zijn slechts een paar van de problemen die worden veroorzaakt door BPA:

Chemicaliën die in ieder huis worden gevonden kunnen leiden tot borstkanker, astma, onvruchtbaarheid en geboortebeperkingen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gezegd.

De VN-organisatie waarschuwt dat stoffen in speelgoed, PVC vloeren, dashboards en creditcards ‘serieuze gevolgen’ kunnen hebben voor de gezondheid.

In een baanbrekend rapport stelt de Wereldgezondheidsorganisatie dat wellicht een verbod nodig is om toekomstige generaties te beschermen. Ftalaten worden ervan verdacht schadelijk te zijn voor de vrouwelijke vruchtbaarheid en zijn gelinkt aan een toenemend aantal kinderziekten waaronder leukemie.

Puntje van de ijsberg

Een andere stof die de WHO noemt is bisfenol A, die kan worden gevonden in veel alledaagse voorwerpen zoals blikjes en zonnebrillen.

Van de stoffen wordt gedacht dat ze de hormoonhuishouding in de war brengen, die van belang is voor onze groei, ontwikkeling en algemene gezondheid. De WHO zegt ‘zeer krachtig bewijs’ te hebben dat de stoffen bij dieren invloed hebben op de schildklierhormonen, wat kan leiden tot hersenschade, ADHD en autisme. De organisatie heeft verder ‘significant bewijs’ dat prostaatkanker kan worden gelinkt aan landbouwgif.

In een soortgelijk rapport dat 10 jaar geleden werd gepubliceerd stelde de WHO dat er ‘weinig bewijs’ was voor een schadelijke invloed van deze chemicaliën op de menselijke gezondheid. Sommige chemicaliën worden ingeademd terwijl andere in ons lichaam terechtkomen via voedsel of door onze vingers te likken.

Het rapport, getiteld Global assessment of the state-of-the-science of endocrine disruptors, richt zich niet op één chemische stof of één ziekte, maar op al het bewijs dat voorhanden is. De VN-organisatie waarschuwt dat de chemicaliën die tot nu toe door wetenschappers zijn onderzocht mogelijk nog maar het puntje van de ijsberg vormen.

Ftalaten, bisfenol A en gebromineerde vlamvertragers

Ftalaten worden gebruikt om plastic zachter te maken en cosmetica zijdezacht te laten aanvoelen. Ze worden verwerkt in speelgoed, douchegordijnen en creditcards. Hoewel het verboden is om ze voor cosmeticaproducten te gebruiken die in de EU worden gemaakt, kunnen ze wel worden gevonden in make-up die elders is geproduceerd. Verschillende studies hebben ftalaten gelinkt aan diabetes, astma en voortplantingsproblemen.

Bisfenol A wordt gebruikt voor vele soorten plastic en vinden we terug in bestek, CD-hoesjes en zonnebrillen. De stof mag sinds kort niet meer worden gebruikt voor babyflessen, maar zit nog wel in kassabonnetjes en blikjes. Bisfenol A is gelinkt aan vruchtbaarheidsproblemen, borstkanker, prostaatkanker en hartziekten.

In de WHO-studie wordt ook gesproken over gebromineerde vlamvertragers. Deze chemicaliën worden geassocieerd met diverse gezondheidsproblemen zoals hyperactiviteit, leerstoornissen en voortplantingsproblemen. Ze worden gebruikt in banken en andere meubels, tapijten, computerkasten, DVD-spelers en mobiele telefoons.

Bron: Dailymail.co.uk

Hoge BPA waarde in urine is sterk verbonden met hart-en vaatziekten en diabetes risico.
Prenatale blootstelling aan BPA is verbonden met een hoger risico op borstkanker op latere leeftijd
Prenatale blootstelling aan BPA is verbonden met een hoger risico op astma bij baby’s
BPA kan ook gevolgen hebben vruchtbaarheid door het beschadigen van de gezondheid van sperma.

Terwijl sommige leveranciers van biologische voeding de hint hebben begrepen en BPA hebben verwijderd uit hun verpakkingen, negeren de meeste voedingsproducenten deze risico’s totaal. Ze gaan gewoon door met BPA in hun verpakkingsmaterialen.

Dit is een van de belangrijke redenen om verse voedingsmiddelen kiezen waar mogelijk.

BPA ofwel bisfenol A…

Het is overal om ons heen. Het is als het ware dat we erin wentelen. En dat is ook niet zo vreemd als je nagaat dat het één van de meest geproduceerde chemicaliën van de wereld is. In 2004 was dat al 3 miljard kilo.
Natuurlijk hoor ik iedereen al zeggen ‘Kunnen we dat nu ook al niet meer nemen? Ja hoor! Wat een onzin’. Ja, dat kan, inderdaad. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen lichaam, maar zoveel mogelijk informatie geven is gewoon een must voor de bewuste mens. En bedenk goed: De voedingsmiddelen industrie wil verkopen en dat is het enige wat er toe doet.

Wat kun je er aan doen?

Ja, want na deze informatie wil je natuurlijk weten ‘wat kun je er dan tegen doen om vergiftiging van BPA te voorkomen?’ Het is geen ingrediënt dus het staat ook niet op de verpakking zodat je het zou kunnen herkennen. Het zit juist ‘in’ de verpakking en het lekt door naar het voedsel of drinken dat er in zit. Én wat het dan nog erger maakt is als je het verwarmt. Of, als het bijvoorbeeld in de auto ligt en verwarmt word door de zon. Zoals een flesje frisdrank. Of, een babyflesje dat in de magnetron word verwarmt.

Tips.

  • Zo weinig mogelijk uit blik kopen. Neem daarvoor als het niet mogelijk is om vers te kopen dan groenten en fruit of andere voedingsmiddelen in een glazen pot.
  • Gebruik geen kunststofflesjes. Koop als het mogelijk is producten die in glazen flessen zit.
  • Vul nooit voor de tweede keer een kunststof flesje opnieuw. Gebruik een RVS drinkbeker of beker.
  • Koop zeker voor je baby BPA vrije flesjes en spenen, bordjes en schaaltjes.
  • Vul nooit je beker of fles met water uit een watercooler op je werk of in een algemene ruimte. Vooral watercoolers zit BPA dat gelekt heeft in het water.
  • Wanneer je voedsel verwarmt in de magnetron gebruik daarvoor dan altijd glazen bekers of schalen.

Het lijkt misschien onhaalbaar en het is ook zeker moeilijk. Maar wanneer je er aan doet wat je kúnt doen, dan ben je in ieder geval op de goede weg. En voor pasgeboren baby’s en kleine kinderen kan niets te moeilijk zijn.

Polycarbonaat wordt gemaakt van BPA.

70% van de BPA productie wordt gebruikt voor het maken van polycarbonaat, hard, doorzichtig plastic met het recycleteken #7 erop. Kort gezegd staat vrijwel ieder huis vol met spullen van polycarbonaat. Cd’s en dvd’s, babyflessen, keukenapparaten, contactlenzen, de ruiten van speelgoedauto’s en de behuizing van je mobieltje en je laptop.  Ook de grote waterflessen die je vaak in kantoren ziet en veel medische gebruiksvoorwerpen zijn gemaakt van polycarbonaat.

Epoxyharsen worden gemaakt van BPA

20% van het geproduceerde BPA wordt gebruikt voor het maken van epoxyharsen dat onder andere gebruikt wordt als plastic coating voor de binnenkant van conservenblikjes en voedselverpakkingen die we in de supermarkt kopen (kunstvoeding voor baby’s bijvoorbeeld). Dit is ook meteen de belangrijkste manier waarop wij als mensen in aanraking komen met BPA. Ook worden epoxyharsen gebruikt als plakmiddel in bijvoorbeeld je auto en in vliegtuigen, in kunststofplaten en in witte vullingen voor je kiezen.

 

Canada plaatst BPA op de lijst van toxic substances

Eerst een kijkje buiten Europa. In de komende 8 tot 10 weken zal Canada als eerste land het proces afronden waarmee BPA wordt toegevoegd aan de lijst van toxic substances.

Canada is al vanaf 2008 actief bezig met BPA en heeft vooral op het gebied van babyflesjes en babyvoeding al eerder maatregelen genomen

Europese Unie

Het laatste nieuws van juli 2010 is dat de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid nog steeds geen definitieve reactie heeft gegeven over de giftigheid van BPA. In een brief aan de Europese Commissie heeft de EFSA aangegeven dat de toelaatbare dagelijkse inname (TDI) voor BPA op 0,05 mg / kg lichaamsgewicht per dag op dit moment in stand blijft. Er is wel aangegeven dat er bepaalde gebieden van onzekerheid zijn die nadere aandacht verdienen.

Verbazing over uitblijven actie in Nederland

De afwachtende houding, vooral als het gaat om de blootstelling van een giftige stof als BPA aan kinderen kan toch niet. Waarom is het verschil zo groot in besluitvorming en wat zijn de belangen? Nederland wacht gewoon de uitslag van de EFSA af. Gelukkig kunnen we zelf ook al iets doen, geen producten meer kopen die BPA bevatten, zo min mogelijk voeding uit blik gebruiken en geen kassabonnetjes meer aannemen. Voor veel gangbare producten hebben wij alternatieven gevonden. Update: BPA in babyflessen per half 2011 verboden in de EU. En eindelijk wordt het ook breed bekend gemaakt, ook de Telegraaf schrijft over BPA.  (http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/article20366054.ece)

Ftalaten

Wat de kunststoftechnoloog allang wist, heeft de consument nu ook door: zacht pvc bevat ftalaten oftewel weekmakers.

Wat zijn ftalaten?

Ftalaten zijn esters op basis van ftaalzuur. Ze worden gemaakt uit ftaalzuuranhydride en oxo-alcoholen. De grootste fabriek ter wereld staat bij ExxonMobil Chemical in de Botlek.   Ftalaten worden al heel lang gebruikt om de keiharde kunststof pvc te veranderen in een zacht, flexibel materiaal. Toevoeging van twintig tot zestig procent is normaal. De wereldproductie bedraagt zo’n drie miljoen ton per jaar en daarvan dient negentig procent als weekmaker. Mede vanwege de matige afbreekbaarheid zijn ftalaten overal in het milieu terug te vinden. 

Hoe schadelijk zijn ftalaten?

Volgens sommige publicaties verstoren ftalaten de hormonale huishouding bij ratten. Ook zouden bepaalde ftalaten kankerverwekkend zijn en kans geven op misvorming van het nageslacht. Het is de vraag of deze resultaten representatief zijn. “De hoeveelheden in de proefdieren zijn gigantisch veel hoger dan wat er ooit bij sterk blootgestelde mensen, meestal jongere vrouwen, is waargenomen”, stelt toxicologe Tinka Murk van Wageningen Universiteit. Volgens haar zou sabbelen niet zo gevaarlijk moeten zijn: “De opname via de mond wordt als de meest gangbare weg gezien. Maar via de bacteriën, de darmflora, vindt er een sterke afbraak. Dus via de mond komt het wel in het maag-darmkanaal, maar nauwelijks in de bloedbaan.” Ook de Voedsel- en Warenautoriteit heeft inmiddels geconcludeerd dat het risico van sabbelen te verwaarlozen is.  Maar niet doen blijft verstandiger. Eén onderzoek uit Puerto Rico legt verband tussen bis(2-n-ethylhexyl)ftalaat (DEHP) en vroegtijdige borstontwikkeling bij jonge meisjes.

Zacht pvc bevat per definitie véél weekmakers. Maar elke fabrikant hanteert zijn eigen recept. Dat zal dus ook wel gelden voor de schadelijkheid van producten , alleen al omdat bepaalde ftalaten beter oplossen in water.
Binnen Europa bestaan nauwelijks regels voor weekmakers. Voor fopspenen en ander ‘bijtspeelgoed’ voor baby’s geldt  0,1 procent ftalaten als maximum. Kinderen van drie jaar en ouder worden geacht zelf zo slim te zijn om niet in plastic te bijten.

Bij Agrotechnology and Food Innovations (voorheen ATO) in Wageningen wordt gewerkt aan niet-toxische en biologisch afbreekbare weekmakers op basis van sorbitol. “We denken dat we ze op dit moment op semi-technische schaal kunnen produceren”, vertelt Robert van Tuil.

Bron; c2w.nl/fatale-ftalaten.74098.lynkx  Arjen Dijkgraaf 21 augustus 2004

 

HUISJEBIO-TIP;

Zo eet je geen broodje BPA of broodje Ftalaten.

Dit keer weer een grappig bedoeld filmpje, maar met een serieuze boodschap: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3uh82enCGe4  

Veel voorwerpen die we in ons dagelijks leven gebruiken bevatten ook veel gifstoffen. Zij beïnvloeden ook onze hormoonhuishouding met als mogelijk gevolg gewichtstoename. Eén van de meest geproduceerde chemische stof is Bisphenol A, oftewel BPA en deze zit bijna overal in. De meest bekende materialen waar het in zit zijn plastic verpakkingen. Verder is BPA nog te vinden in conservenblikken, melk-en vruchtensapverpakkingen, verpakkingen van kant-en-klaar produkten, kassabonnetjes en in de inkt van kranten. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan!

BPA beinvloedt op verschillende manieren onze gezondheid en ook zo mogelijk ons gewicht. De mogelijke effecten van blootstelling aan lage doses van bisfenol A op de vruchtbaarheid en voortplanting is het onderwerp van een groot aantal wetenschappelijke studies en discussies. Uit sommige studies op knaagdieren blijkt dat ook blootstelling aan lage doses bisfenol A nog nadelige effecten veroorzaakt, zelfs bij niveaus in bloed en weefsel die lager zijn dan die welke bij mensen zijn aangetroffen. Andere gevolgen van een te hoog BPA inname’: Vergroting van de prostaat, verminderde kwaliteit van het sperma, vervroegde puberteit en andere hormonale problemen zoals bv. afwijkende oestrogeen waarden. Gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit, leerstoornissen, enz. Verder veroorzaakt BPA schade aan je lever waardoor deze zijn functie verliest om giftige stoffen uit je lichaam te elimineren.

De meest directe oorzaak van BPA consumptie is via eten en drinken dat is verpakt in plastic materialen waar BPA in is verwerkt. Gebruik bij het eten en drinken daarom zoveel mogelijk gerei van glas, roestvrijstaal of steen. Vermijd drankjes en voedsel wat uit blik komt. En bewaar voedsel zo weinig mogelijk in plastic. Daarom zijn de herbruikbare zakjes en het RVS drinkflesje dat ik in dit filmpje laat zien ideaal! Plastic broodzakjes zijn niet alleen slecht voor het milieu, ze bevatten ook schadelijke stoffen. Vooral ftalaten, wat kan doorlekken in het eten als je het daarin bewaard. Deze herbruikbare zakjes zijn waterdicht, dus zullen ook niet lekken als je er stukjes geschild fruit in doet. Je hoeft deze zakjes alleen maar even te wassen en de volgende dag kan je ze weer gebruiken. Dus voortaan kan je je lunch milieuvriendelijk meenemen en gifvrij opeten. Vrij van BPA, vrij van ftalaten en deze zien er ook nog eens heel hip uit! (ook voor je kinderen om mee naar school te nemen).

Ze zijn te bestellen bij: www.greenjump.nl

 

Zwerfafval: Effect van statiegeld

Het effect van statiegeld op het ontstaan van zwerfafval is logisch: geld wordt niet weggegooid. Je zult niet snel munten op straat vinden, en ook geen statiegeldflessen, want daar krijg je geld voor. Iedereen is het er over eens dat je in Nederland nauwelijks of geen grote plastic flessen in het zwerfafval tegen komt. Terug van vakantie hoor je soms andere verhalen over de rondzwervende flessen in niet-statiegeldlanden. Kleine drankverpakkingen leiden uiteraard gemakkelijker tot zwerfafval dan grote flessen; ze worden immers veel vaker buitenshuis gebruikt. Maar er is inmiddels in veel landen ervaring opgedaan met de invoering van statiegeld op kleine drankverpakkingen. Wat blijkt? Direct nadat statiegeld op plastic flesjes of blikjes is ingevoerd, daalt de hoeveelheid zwerfafval zienderogen.

Statiegeld op kleine drankverpakkingen in Europa

De Duitse regering heeft per 1 januari 2003 landelijk statiegeld ingevoerd op eenmalige drankverpakkingen als maatregel om het gebruik van primaire grondstoffen te beperken. Enkele maanden na de invoering van het statiegeld meldde het Duitse ministerie voor milieu al dat er sprake was van een forse afname van het zwerfafval van eenmalige drankverpakkingen. En de plaatselijke en regionale kranten stonden vol met opgetogen berichten van vuilraapgroepen die melden dat ze bij hun voorjaarsactie of zomeractie veel minder zakken vuil hadden geraapt dan voorgaande jaren, omdat er dat jaar nauwelijks of geen blikjes en flesjes meer te vinden waren.
Voor een deel kan dit overigens ook verklaard worden uit afname van de verkoop, omdat een groot aantal winkelbedrijven hun assortiment aan producten in eenmalige verpakkingen flink hadden ingeperkt. Veel blikjes verdwenen uit het schap en werden maar gedeeltelijk vervangen door eenmalige plastic flesjes. En ook die statiegeldflesjes kwamen niet in het zwerfafval. De resultaten zijn uitgebreid gedocumenteerd door bijvoorbeeld de Deutsche Umwelthilfe in Duitsland.

In Scandinavische landen zoals Zweden en Noorwegen is al veel langer geleden statiegeld ingevoerd op kleine drankverpakkingen. Het voorkomen van zwerfafval was daarbij een belangrijke overweging, maar gegevens hierover werden destijds niet bijgehouden. Ook in landen zoals Estland is statiegeld op flesjes en blikjes ingevoerd. Daarmee werd het zieltogende inzamelsysteem van allerhande flessen uit de communistische tijd vervangen; men heeft in Estland niet zozeer een zwerfafvalprobleem opgelost, maar het probleem voorkomen.

Statiegeld op kleine drankverpakkingen buiten Europa

Ook in veel Amerikaanse staten en andere landen is statiegeld op kleine kunststof flessen ingevoerd met het terugdringen van zwerfvuil als belangrijk argument. Resultaten van de aanpak in met name de Verenigde Staten en Canada zijn uitgebreid gedocumenteerd door het Container Recycling Institute in de Verenigde Staten. Het onderzoeksbureau Eunomia bericht specifiek over Brits Colombia, California, Michigan en Hawaii.

In de Verenigde Staten hebben overheidsstudies uitgewezen dat zwerfafval van drankverpakkingen na de invoering van een statiegeldsysteem is afgenomen met 69% tot 84% en dat het zwerfafval in totaal afgenomen is met 30% tot 65% [Container Recycling Institute, 2010b].
Het effect op de totale hoeveelheid zwerfafval blijkt enorm: statiegeld op (kleine) drankverpakkingen resulteert in een reductie van 33-38% van het totale volume aan zwerfafval [Perchards, 2005; Container Recycling Institute, 2010b].

 

‘BIJNA ALLE ZEEVOGELS HEBBEN PLASTIC IN HUN MAAG’

31 oktober 2009 Nieuws

Jaarlijks belanden miljoenen tonnen afval in de oceanen. Tachtig procent hiervan is plastic. Het plastic wordt meegevoerd door de grote hoofdstromingen in de wereldzeeen. De hoeveelheid plastic is zo groot dat er nu midden in de stille oceaan een eiland drijft van plastic met een oppervlak zo groot als Frankrijk en Spanje samen. In deze Eén Vandaag-reportage zegt Mariene bioloogJan van Franeker: Bijna alle vogels hebben stukjes plastic in hun maag. Het zijn vliegende vuilnisbakken!

We gebruiken jaarlijks wereldwijd zo’n 26 miljoen ton aan plastic. Een derde daarvan bestaat uit eenmalige verpakkingsmaterialen, die te vaak als zwerfafval eindigen.

Bron: Eén Vandaag

Meer informatie over plastic afval op zee:

www.noordzee.nl
www.projectkaisei.org