rapport over de Duiven’sport’

Voorwoord

Heerlen, 2015

In 2013 zag ik onderstaand bericht voorbij komen in een van de blaadjes van PETA. Omdat ik sinds 2007 steeds meer bezig ben mij te verdiepen in dierenwelzijn, vegetarisme en veganisme, nam ik mij na het lezen van het bericht voor om eens een keer iets over de duiven’sport’ op papier te zetten.

Waarom? Ik ben opgegroeid in een gezin waar vanaf de jaren ’70 tot op heden duiven’sport’ bedreven wordt. Ik was het vroeger al, ver voordat ik bezig was met dierenwelzijn en zelf nog hengelaar(!) was, niet eens met praktijken die duivenmelkers er op na houden.

Over de hengel’sport’ heb ik dan ook in 2013 al een rapport geschreven omdat ik me schaamde voor hetgeen ik jarenlang, van 1991 tot 2007 gedaan had. (Dit ‘Aas- en Voer rapport over de hengelsport’ is terug te vinden op huisjebiobeestje.nl)

Nu is het de beurt aan de Duiven’sport’. Niet dat ik die ooit beoefend heb, maar zoals ik al schreef, ik ben er wel mee opgegroeid. Het hele gezin moest rekening houden met de voorbereiding, de verzorging, de wedstrijden.

Alles staat bij de duivenmelker in het teken van de te leveren prestaties van de duiven en de daarmee gepaard gaande naam en faam van de eigenaar van de presterende duiven.

Met dit rapport wil ik louter en alleen informatie verschaffen over de duivenmelkerij, zo heet het en dat is het ook.

Ik heb geprobeerd om informatie over de zogenaamde ‘sport’ te geven uit eigen ervaringen, aangevuld met informatie van internet. De informatie komt van officiële postduivensites of ik kan in ieder geval beamen dat de gevonden informatie klopt omdat ik hetzelfde ervaren heb.

René Kamps

 

 

LONDEN – Volgens actiegroep PETA hebben zo’n 5.000 postduiven september vorig jaar het leven gelaten tijdens een prestigieuze wedstrijd over het Kanaal.   27 maart 2013

De Britse organisatie The National Flying Club organiseert vanuit Noord-Frankrijk, maar ook vanuit Barcelona in Spanje, postduivenwedstrijden waar prijzengeld aan verbonden is. Voor elke wedstrijd worden er vanuit Engeland duizenden postduiven met een trailer vervoerd naar de locaties waar de vogels worden losgelaten. In de praktijk blijken duiven prima te functioneren boven land, maar boven zee is een ander verhaal.

Volgens de dierenrechtenorganisatie PeTA komen er jaarlijks duizenden postduiven om die vanuit Spanje of Frankrijk het Kanaal oversteken richting Groot-Brittannië. Voornamelijk vanwege de wind boven zee, waardoor duiven vlak boven de golven gaan vliegen waarna ze verzwolgen worden. Zo zouden er van de 5.560 duiven die op 1 september vorig jaar losgelaten werden in de Franse plaats Fougères slechts 622 aan zijn gekomen op de plaats van bestemming.

 Saillant detail is dat de Britse koningin Elizabeth, beschermvrouw van de Royal Pigeon Racing Association, deelneemt aan de wedstrijden van de The National Flying Club. In Sandringham Estate houdt zij er een duiventil met ongeveer 250 vogels op na. PeTA heeft haar schriftelijk verzocht om de postduiven niet langer deel te laten nemen aan de ‘Graveyard Races’, zoals de wedstrijden vanuit Frankrijk en Spanje in kringen van postduivenbezitters worden genoemd.

Het hoe en wat over de duiven’sport’ leest u hier;

 

Rapport_over_de_Duivensport.pdf