Veganistische Hond?, tuurlijk wel!

 

Over vegetarische honden en poezen: ‘Geen koe voor de kat’                                 Laatst bijgewerkt; 5 okt 2017

De oudste hond ter wereld (2008) is een 27-jarige collie uit Engeland. In mensenjaren komt dat neer op zo’n 200 jaar. Bramble – zo heet ze – doet nog wekelijks haar zwempartijtje en krijgt van haar baasje enkel veganistische voeding. Ze eet dus helemaal geen vlees, zuivelproducten of eieren, wel rijst, linzen en biogroenten…

In 2000 liepen bij Belgische gezinnen meer dan één miljoen honden en 1,7 miljoen katten rond. Bij de Nederlanders ging het om anderhalf miljoen honden en meer dan twee miljoen katten. Tel daar nog de viervoeters in dierenasielen, dierenpensions en dierenwinkels bij en de zwerfhonden en zwerfkatten. Al deze beestjes krijgen vroeg of laat honger: katten en middelgrote honden eten jaarlijks ongeveer evenveel vlees als hun baasje. Mensen die echter niet bereid zijn een koe op te offeren voor een kat, kunnen hun huisdier een vegetarisch menu voorschotelen. Onnatuurlijk, ongezond en onverantwoord zeggen tegenstanders. Onwetendheid antwoorden de voorstanders.

Gelijkheid
Of vegetariërs hun voedingscultuur doortrekken naar hun huisdieren heeft veel te maken met hun motivatie.
Voor Marie-Jeanne Frédérique staat de gelijkheid van dieren centraal. ‘Soms schrijven mensen mij dat ze houden van dieren, maar ze schotelen hun hond wel konijn voor.’ Ze stichtte 30 jaar geleden samen met haar dochter Fabienne een toevluchtsoord voor dieren. Toen Fabienne stierf in een auto-ongeluk zette de nu zeventigjarige Marie-Jeanne het werk verder. Alle dieren krijgen een veganistisch menu, aangevuld met eieren van de vele ex-legbatterijkippen die in de tuin van Marie-Jeanne genieten van een tweede leven.

Commercieel dierlijk voer
Andrew Knight, een Amerikaanse dierenarts, deed uitgebreid onderzoek naar vegetarisch voedsel voor huisdieren. Een van zijn argumenten pro is de slechte kwaliteit van de gangbare, commerciële dierlijke honden- en kattenvoeding. Volgens Knight hebben uitgebreide studies aangetoond dat deze, onder meer door de grote hoeveelheid schadelijke ingrediënten, de oorzaak zijn van heel wat ziektes, waaronder kanker, hartkwalen, allergieën, artritis, obesitas en tandkwalen. Het hoge eiwitgehalte van dat voedsel en de slechte kwaliteit van de ingrediënten veroorzaakt ook nierstoornissen, een aandoening die tot de top drie van de doodsoorzaken van huisdieren behoort.
In de meeste katten- en hondenvoeding zitten dierlijke bijproducten, meestal afkomstig van slachtafval.

Tot 1998 mocht in België al het dierlijk afval in huisdierenvoer verwerkt worden. Sinds 1998 wordt het BSE-risicomateriaal vernietigd en sinds de dioxinecrisis in 1999 gebeurt dat ook met al het ‘hoog risico-materiaal’. Zo blijft er nog 90% dierlijk afval over van laag risico-materiaal dat gerecycleerd mag worden. Laag-risicomateriaal is het dierlijk afval dat geen ernstig gevaar oplevert voor de verspreiding van op mens of dier overdraagbare ziekten. Het gaat om onder meer slachtafval, vetten en beenderen.
Naast dierlijk afval bevatten de meeste commerciële voeders graan. Volgens Knight gaat het mogelijk om graan dat afgekeurd werd voor menselijke consumptie. Bovendien gebruikt men meestal het afval dat achterblijft na het meelproces, in plaats van het volle graan.
Voor wie ethische bezwaren heeft tegen het geven van vlees aan zijn huisdieren, biedt biologische vleesvoeding volgens Knight geen oplossing. Zelfs de dieren die gekweekt worden in de beste omstandigheden, aldus Knight, moeten de gewelddadige, angstaanjagende en mogelijk pijnlijke ervaring doorstaan om gedood te worden in een slachthuis. En wanneer een producent van honden- of kattenvoer geen slachtafval gebruikt, betekent dit dat de dieren speciaal voor het voer gedood werden.

Opboksen tegen vooroordelen
Vegetarisch voer sluit deze ethische problematiek wel uit, maar de vraag is natuurlijk of een hond of een kat wel kan overleven op een plantaardig voedingspatroon. Met zijn website hoopt Andrew Knight iets te doen aan de ‘onwetendheid’ rond dit onderwerp. Knight: ‘Er bestaat een wijdverspreid vooroordeel tegenover vegetarisch diervoer, zelfs bij dierenartsen en ervaren dierenverzorgers. Er is geen wetenschappelijke reden waarom een voedingswijze bestaande uit plantaardige, minerale en synthetische ingrediënten de noden van een hond of kat niet kan invullen. Verscheidene commerciële producenten van veganistische diervoeders beweren dat ze dit kunnen, en hebben ondertussen een achterban van vele duizenden gezonde honden en katten.’
Iris Walgraeve, een jonge lerares Nederlands uit Kortrijk, geeft haar katten Tuvok en Callisto sinds enkele jaren verse veganistische voeding aangevuld met supplementen. Ze vindt het spijtig dat weinig vegetariërs de overstap proberen te maken. ‘Je moet blijven opboksen tegen die vooroordelen dat het ongezond zou zijn, dat het onnatuurlijk is en dat het veel moeite kost. Als ik zou merken dat mijn katten er ongezonder van worden, zou ik meteen stoppen, maar ze zijn levendiger dan ooit. Ik voel me meer verbonden met hen omdat ik zelf eten voor ze maak, wat niet veel extra tijd vraagt. Bovendien vind ik het opentrekken van een blik Whiskas verre van natuurlijk.’

Vegetarische hond
Studies hebben uitgewezen dat zowel honden als katten ondanks hun kortere spijsverteringsstelsel in staat zijn om stoffen uit plantaardig materiaal op te nemen en te absorberen. Zo liet dierenrechtenorganisatie PETA de gezondheid van 300 vegetarische honden onderzoeken, van puppy’s tot heel oude dieren. Iets meer dan de helft waren reuen en iets minder dan de helft waren rashonden. Onder de rashonden waren veel terriërs, retrievers, beagles en dobermans.

65% van alle honden was veganistisch. Uit het onderzoek bleek dat hoe langer een hond vegetarisch of veganistisch eet, hoe groter de kans is dat hij in goede tot excellente gezondheid verkeert en hoe kleiner de kans dat hij kanker, infecties, hypothyroidie (onvoldoende productie van de schildklierhormonen) krijgt of aan obesitas lijdt. Veganistische voeding blijkt ook gezonder dan vegetarische. Honden die gist en knoflook aten bleken algemeen gezonder te zijn en een betere vacht te hebben. Honden die geen sojaproducten aten bleken gezonder dan dieren die dit wel deden.

(Het voer dat onze honden eten)

Yarrah Biologische Vegetarische Hondenvoeding is een 100% biologische, gezonde en complete maaltijd, bestaande uit de beste vegetarische ingrediënten! De nutritioneel gebalanceerde receptuur bevat alle essentiële vitaminen en mineralen die uw hond nodig heeft om een gezond en actief leven te leiden. Deze vegetarische/veganistische receptuur is geheel vrij van vlees en dierlijke bijproducten. Dit kan huid- en vachtproblemen doen verdwijnen, evenals problemen met de maag, darmen en hyperactiviteit, die veroorzaakt kunnen worden door de consumptie van vlees.

Zoals bij alle Yarrah producten, is dit product vrij van chemische toevoegingen, hormonen, genetisch gemodificeerde bestanddelen of conserveringsmiddelen.

Yarrah pricipes:

  • Alle Yarrah producten zijn dierproefvrij
  • Geen overblijfselen van antibiotica, herbiciden of pesticiden
  • Bevat geen chemische toevoegingen of melkproducten
  • Geen toegevoegde chemische kleur-, geur- en smaakstoffen
  • Geen kunstmatige conserveermiddelen
  • Geen genetisch gemanipuleerde organismen
  • 100% Biologisch, herkenbaar aan ECO-zegel, productie en verwerking naar EU-maatstaven

P.S.: We krijgen geen korting en hebben ook geen aandelen bij Yarrah 🙂

zie ook; http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1733639/2004/08/31/Tandenborstel-voor-de-hond-om-op-te-vreten.dhtml

 

Vegetarische kat
Katten zijn als carnivoren niet in staat om nuttige voedingsstoffen uit planten te halen, in tegenstelling tot honden. Ze hebben veel eiwitten nodig omdat ze hieruit bijna al hun energie halen. Eiwitten bestaan uit kleinere deeltjes, aminozuren genaamd, waarvan er 23 verschillende zijn. Elf van deze aminozuren worden voor een kat beschouwd als ‘essentieel’ omdat het lichaam deze niet zelf kan produceren. Enkele hiervan komen niet of slechts in zeer kleine mate voor in plantaardig materiaal en moeten in vegetarische voeding aangevuld worden. Het gaat om taurine, methionine, cysteine, arginine en lysine. Ook arachidonzuur en de vitamines A en B kan een kat niet zelf aanmaken.
Volgens James Peden, schrijver van het boek Vegetarian Cats & Dogs en oprichter van het bedrijf Vegecat, is zijn product een poeder dat alle voedingsstoffen bevat die een kat nodig heeft. Het poeder meng je door verse groenten, bonen en/ of granen die je volgens een bijgeleverd recept klaarmaakt. Peden: ‘In het poeder zit synthetische taurine en vitamine A, vitamine B12, methionine geëxtraheerd uit maïs en zeewier dat veel arachidonzuur bevat. De recepten bevatten voldoende cysteine, arginine, lysine, niacine en vitamine B6.’

Blaasstenen
Vooral bij katten kan de vorming van blaasstenen voorkomen. De meeste blaasstenen worden gevormd door een teveel aan magnesium. Door voedsel te geven met een zeer laag magnesiumgehalte verminder je dus het risico Veel water drinken is ook een manier om de aanmaak van blaasgruis tegen te gaan. De PH-waarde van de urine kan ook verminderen door natuurlijke zuurteregelaars, zoals asperges, bonen, linzen, kikkererwten, bruine rijst, granen, maïs, spruiten, noten (behalve amandelen en kokosnoot), granen en gluten. Ook vitamine C is een zuurteregelaar. Methionine, een essentieel aminozuur, is bijzonder efficiënt in het voorkomen van blaasgruis. Een kat van 5 kg zou niet meer methionine mogen krijgen dan 1800 mg per dag omdat een teveel onder andere het calciumgehalte aantast. Tot slot is er nog sodiumbisulfaat, een zeer krachtige urine-zuurteregelaar.

Voordelen
Peden schreef in zijn boek de ervaringen neer van vele gelukkige verzorgers van vegetarische honden en katten. Volgens deze getuigenissen heeft een vegetarische voedingswijze diverse voordelen. Ten eerste bijten minder parasieten (luizen, vlooien, mijten en teken) zich vast in de pels van de veggie honden en katten. Marie-Jeanne kan dit beamen: ‘Vlooien zijn hier al sinds 25 jaar nergens te bespeuren. Ze voeden zich niet graag met het bloed van vegetarische dieren.’ De toestand van de pels zou ook verbeteren door een vegetarisch dieet. Marianne Huiberts uit Limburg heeft vier vegetarische honden. Haar hond Tippy was vijf jaar toen ze hem zes jaar geleden uit een asiel haalde. Volgens Marianne zijn haar ernstige huidinfecties genezen dankzij vegetarische voeding.
Ook zou vegetarische voeding allergieën kunnen controleren. Allergie-expert en dierenarts Alfred Plencher zegt dat dierlijke producten de meeste allergieën veroorzaken, met rundvlees op nummer één, zowel voor honden als voor katten. Jeuk is het meest voorkomende symptoom van voedselallergie voor huisdieren, naast braken, hoesten en piepende longen. Katten zijn vatbaarder voor voedselallergieën dan honden, en worden nog gevoeliger met de leeftijd.
Nog een voordeel is dat vegetarische voeding minder eiwitten en vetten en meer vezels bevat. Die helpen bij het behouden van een gezond gewicht – belangrijk, want obesitas kan leiden tot artritis en diabetes. En een laatste pluspunt is de verhoogde vitaliteit die sommige katten hebben. Peden denkt dat dit te danken is aan het bewaard blijven van energie die voordien gebruikt werd bij de productie en de verwijdering van dierlijke afvalstoffen zoals sulfaten en fosfaten.

Waar vind je wat?
Wie hond of kat geen vlees wil voorschotelen, heeft de keuze tussen kant-en-klare brokken, blikvoer of een voedingssupplement dat je bij vers eten voegt. Knight: ‘Een compleet en evenwichtig vegetarisch dieet dat alle essentiële voedingsstoffen bevat, kan je bekomen door het geven van een vegetarisch voedingssupplement of een compleet vegetarisch commercieel dieet.’ Hij pleit voor kwaliteitsprocedures en regelmatig laboratoriumonderzoek van de nutritionele waarden zodat je er zeker van kan zijn dat je huisdier gezond blijft.
Momenteel vind je meer vegetarisch voer voor honden dan voor katten. Zowel in Nederland als in België kan je hondenbrokken, vegetarische knabbels, oren en botten van het merk Yarrah kopen. De grotere Belgische natuurvoedingswinkels verkopen Yarrah, bij de kleinere moet je de producten in grote hoeveelheden bestellen. Je kan de producten ook bestellen via Bio-Planet, ter plaatse of via hun online-winkel op
bio-planet.be Via verschillende online-winkels (zie lijstje onder dit artikel) kan je diverse producten kopen voor zowel honden als katten.

Bron: Nathalie Strypsteen voor EVA-Magazine

Een lijst met verkooppunten vind je hieronder:

http://www.yarrah.com/index.php?paginaID=272

 

Vegetarisch katten- en hondenvoer

In het herfstnummer  94.(2012 )van magazine V (Vegan)  interviewt auteur Rick Scholtes zijn dierenarts Erik Heylen over vegetarische voeding voor honden en katten. Rick geeft zijn huisdieren al enige jaren vegetarisch voer. Omdat zijn huisdieren regelmatig gecontroleerd worden kan dierenarts Erik uit eigen ervaring hierover oordelen.

Voor zowel honden als katten is het belangrijk dat ze een compleet voer krijgen. Zo moet kattenvoer bijvoorbeeld Taurine en vitamine B bevatten. Dit is bij zowel het droogvoer van Benevo als Ami het geval.

Dierenarts Erik heeft ook kritisch naar de ingrediënten van de verschillende (droog-) voeren gekeken en komt tot de conclusie dat o.a. het merk ‘Ami’ alsmede ‘Benevo’  feitelijk niet anders zijn dan andere droogvoeders. Wel raadt hij het natvoer af als basismaaltijd.

Lees hier het interview;

Vega voeding huisdieren   door Rick Scholtes                         Uit Vegan Magazine nr. 94 herfst 2012

Vegetarisch katten- en hondenvoer? Interview met dierenarts Erik Heylen.

Wanneer ik voorafgaand aan het interview in de wachtkamer van dierendokters Hilversum zit, heb ik even de tijd om te bladeren in het tijdschrift ‘Hart voor dieren’. Al snel valt mijn oog op een artikeltje over het vegetarisch voeren van katten. De laatste zin laat  aan duidelijkheid niets te wensen over; ‘Het vegetarisch voeden van katten is onmogelijk’. Ik ben benieuwd of dierenarts Erik Heylen daar net zo over denkt. Hij is de man die al enige jaren de gezondheid van onze hond Max en onze twee poezen Snoopy en Hannah nauwlettend in de gaten houdt. Daarom onderwerp ik hem aan het volgende interview.  

Wat is het belangrijkste voor de gezondheid van katten en honden?

De gezondheid van kat en hond wordt bepaald door verschillende factoren. Specifieke raskenmerken en aanleg spelen daarbij een belangrijke rol, maar het belangrijkste is voeding . Een goede voeding bepaalt in hoge mate hoe oud een kat of een hond kan worden.

Dat betekent dat de kwaliteit van de voeding heel belangrijk is. Wat is volgens jou de essentie van gezonde voeding?

De juiste verhouding eiwit, vet en suikers en het in voldoende mate aanwezig zijn van nutriënten, vitaminen en mineralen.

Welke voeding is het beste en welke het slechtste?

Er moet onderscheid gemaakt worden tussen het merk en het type voer. Diervoeders moeten voldoen aan strenge regels, waardoor er tussen de merken onderling weinig kwaliteitsverschil is. Qua samenstelling bevatten ze alles wat een (gezonde) hond of kat nodig heeft. Zowel de goedkope als de dure en zowel de natte als de droge voeders bevatten alle essentiële voedingsstoffen.   

Daar staat tegenover dat aan alle voeders veel suikers zijn toegevoegd die het voer smakelijk maken, maar de gezondheid niet ten goed komen.   Deze zijn op de verpakking nooit vermeld, maar een simpele rekensom van de percentages aan eiwitten, vezels en vetten verraadt dat niet alles vermeld is. Het restant bestaat uit vocht en suikers. Met een vochtgehalte van ca. 10% blijft er vaak nog rond de 40% over aan suikers. Veel belangrijker voor de gezondheid is het type voer. Honden en katten vinden natvoer over het algemeen erg lekker, maar ik raad dit af als dagelijkse voeding. De slechts 10 tot 20 procent voedingsstoffen waaruit het natvoer bestaat, maakt dat het vooral heel duur water is.

Voor het gebit en de maag is natvoer een af te raden keuze. De gebitsproblemen kunnen vervolgens weer leiden tot hart- en nier problemen die uiteindelijk zelfs tot de dood kunnen leiden.

Naast nat- en droogvoer zijn er nog andere mogelijkheden om hond en kat te voeden. Tegenwoordig wordt door steeds meer mensen aangedrongen op een menu dat bestaat uit vers vlees. Een andere mogelijkheid is om het dier met de pot mee te laten eten. Wat heeft de voorkeur?   

Allereerst moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de kat en de hond. Waar de kat een echte carnivoor is, is de hond eerder een omnivoor.

 Zijn menu  lijkt dan ook veel meer op dat van de mens. Een hond zou in theorie dan ook prima met de pot mee kunnen eten , maar in de praktijk blijkt dat niemand vlees overhoudt om de hond van mee te laten eten. Een hond alleen met de pot mee laten eten raad ik om die reden dan ook af. De kat is bij een menselijk dieet slecht af en het met de pot mee eten  is dan ook een sterkt af te raden keuze.

Een veel betere optie voor de kat is een menu bestaande uit vers vlees. Voor honden is dit juist weer een veel minder goede optie. Honden vinden vers vlees over het algemeen erg lekker en het idee spreekt mensen vaak aan, maar een hond die alleen maar vers vlees eet zal uiteindelijk  tekorten oplopen, waardoor vergroeiingen zullen ontstaan (Rachitis). De beste keuze voor zowel hond als kat is droogvoer, omdat het uitgebalanceerd is.  Het bevat alle voedingsstoffen die een hond of kat nodig heeft en heeft niet de nadelige gevolgen voor gebit en maag die wel bij natvoer ontstaan.

Voorafgaand aan het interview heb ik je van verschillende vegavoeders de samenstelling opgestuurd (Benevo nat- en droogvoer, Amicat droogvoer en Yarrah natvoer). Wat valt je op?

Als je kijkt naar de voedingswaarden van het droge kattenvoer  van Benevo dan zie je ook hier dat als je de percentages van eiwitten, vetten en vezels optelt, er ongeveer 50% niet benoemd is. Dat is ook hier het vocht en de hoeveelheid suikers. In dat opzicht wijkt het vegavoer niet af van ander voer en doet het daar ook niet voor onder. Bovendien zijn aan het voer Taurine en vitamine B12 toegevoegd en is het daarmee geschikt gemaakt als kattenvoeding. (Amicat lijkt een stuk minder suikers te bevatten. Na aftrek van vocht blijft er nog 28% over voor suikers-red.) Voor vegetarisch hondenvoer verwacht ik sowieso geen problemen.

Het droge kattenvoer van Amicat en Benevo zijn volgens jou dus volwaardige kattenvoeders?

JA.

Waar zou je de vegavoeders plaatsen tussen de eerder genoemde voeders?

Het droog kattenvoer van Amicat en Benevo is feitelijk niet anders dan de andere droogvoeders en zou ik dus ook op dezelfde plaats zetten als de andere droogvoeders.   Het natvoer is net als bij de andere voeders een af te raden keuze als basismaaltijd. Voor het vegahondenvoer geldt precies hetzelfde; het voeren van alléén vega-natvoer raad ik af. Het vega-droogvoer behoort net als de andere droogvoeders, tot de beste keuze als basismaaltijd.

Welke problemen zouden er kunnen ontstaan bij vegetarische voeding en wat zijn de symptomen van voedingstekorten?   

Taurine en vitamine B zijn voor katten heel belangrijk. Als vitmanie B niet is toegevoegd aan vegetarische kattenvoeding leidt dat tot zenuwuitval en hersenbeschadiging. Het ontbreken van Taurine leidt tot blindheid. Ik heb meegemaakt dat iemand 3 katten had, waarvan er 2 blind waren. De katten bleken  vegetarisch gevoed te worden, maar niet meet een speciaal uitgebalanceerd voer. 

Het ontbrak aan een bron van taurine.  De derde bleek af en toe nog wat vis te eten, wat een vorm van taurine is, en was daarom niet blind geworden. Daar haalde hij blijkbaar genoeg taurine uit.

Bij honden spelen deze problemen veel minder. Als een hond (of kat) iets mankeert is het voor een dierenarts belangrijk om te weten dat het dier vegetarisch voer krijgt. Sommige problemen, (ook bijniet vegetarisch gevoede honden) worden veroorzaakt door de voeding en veel problemen  kunnen met een aanpassing in de voeding worden opgelost. Mijn voorkeur gaat ook uit problemen met de voeding op te lossen als het kan, in plaats van met medicijnen.

Amicat beweert hyperallergeen voer te zijn. Wat betekent dat?

Eiwitten zijn op een bepaalde manier bewerkt zodat het lichaam van de kat niet kan herkennen waar het eiwit vandaan komt. De eiwitten zijn als het ware in stukken geknipt tot aminozuren en doorvoor maakt de herkomst niet uit als er weer eiwitten van gemaakt worden door de kat. De kans om allergisch te zijn voor aminozuren is een stuk kleiner dan voor eiwitten.

In welke situaties raad je vegavoeding af?

Voor katten raad ik vegetarische voeding af, tenzij het een compleetvoer is zoals droge brokken van Amicat of Benevo. Als een kat hiervan moet overgeven of het niet lust, raad ik het ook af.

Waar moet je op letten als je je huisdier vegavoeding geeft?

Ik zou als dierenarts in ieder geval willen weten of je dier vegetarisch gevoerd wordt , vooral bij katten. Als een kat vaak overgeeft of weinig eet, dan zijn dat symptomen om naar een dierenarts te gaan. Als een kat tegen dingen aanloopt, zou dat kunnen betekenen dat hij weinig of niets meer ziet, wat op een tekort aan taurine kan wijzen.   Minder specifiek voor vegetarisch gevoerde dieren  zijn symptomen als haaruitval en huidschilfers. De oorzaak hiervan is vaak terug te voeren op vitaminegebrek. Een aanvulling op de voeding kan een probleem dan weer doen verdwijnen.

Zijn er ook anderen vleesetende huisdieren waarvoor vegavoeding  geschikt is of juist niet?

Het enige typische vleesetend huisdier naast de kat die ik kan bedenken is de fret. Zij gedijen absoluut niet goed op vegetarisch voer. Bepaalde ziektes bij fretten ontstaan door de vele suikers in de droge brokken. Fretten kunnen dat niet aan en men is er inmiddels van overtuigd dat fretten het meest gebaat zijn bij  vers vlees.

Bij omnivoren verwacht ik niet snel problemen. Een rat bijvoorbeeld , die zich sowieso heel snel aanpast aan wat er voor handen is, zal waarschijnlijk geen problemen hebben met vegetarisch voer .

Wat dacht je de eerst keer dat je hoorde dat ik mijn dieren vegetarisch voerde?  

Ik was er in het begin wel wat terughoudend over. Je vraagt je af of dat wel goed gaat, zeker wat betreft de katten. Een kat is van nature een carnivoor en zoals gezegd heeft deze taurine nodig. Toen jullie aangaven speciaal voer te geven waaraan taurine en vitamines zijn toegevoegd, waren mijn argumenten om het niet te doen onderuit gehaald.  Het feit  dat jullie er veel van af weten en er veel aan doen, gaf mij voldoende zekerheid. Inmiddels is ook gebleken dat het bij jullie dieren geen probleem heeft opgeleverd.

Tot slot enkele stellingen;

Vegetarisch honden/kattenvoer is tegen natuurlijk.

Voor honden niet, maar voor katten wel.

Een kat vegetarisch laten eten is mishandeling.

Daar ben ik het niet mee eens, zie mijn eerder gegeven antwoorden.

Taurine is essentieel voor katten en komt van nature voor in vlees. Synthetische taurine staat niet gelijk aan natuurlijk taurine en is daarom minder goed.

Weet ik niet (Navraag bij een voedingsspecialist leverde geen informatie op die er op wijst dat er een verschil is, red.

 Kortom, dierenarts Erik Heylen is ervan overtuigd dat zowel honden als katten een gezond vegetarisch leven  kunnen leiden. Essentieel hiervoor is een uitgebalanceerd droogvoer die kat en hond van alle voedingsstoffen voorzien. Een hart voor dieren hebben en een kat vegetarisch voeden lijkt dan ook niet langer onmogelijk.

Erik Heylen wist op zijn tiende al dat hij dierenarts wilde worden. Eerst studeerde hij diergeneeskunde in België, maar hij maakte die studie uiteindelijk af in Utrecht. Sinds 2002 is hij werkzaam als dierenarts en sinds vier jaar heeft hij zijn eigen praktijk. Vegetarisme en veganisme zijn voor hem geen onbekende begrippen. Hij is zelf geen vegetariër maar omdat zijn vrouw dat wel is, eet hij overwegend vegetarisch.

 

Dierendag 4 oktober 2017;

NPO1 is met EenVandaag op bezoek bij Huisje-bio-beestje, Rick Scholtes en Esther Hagen, voedingsspecialist.

https://www.youtube.com/watch?v=RHLnxIZAx0s 

 

 

 

 

Hond; https://www.ecoshop-voor-dieren.nl/hondenvoer/vegetarisch

http://www.vega-life.nl/webshop/product_info.php?products_id=2251

Kat; http://www.vega-life.nl/webshop/product_info.php?products_id=2246