Wie eet er nou nog vlees?

Vegetarisme en Veganisme

Miljoenen mensen over de hele wereld stappen gelukkig over op een vegetarisch of veganistisch dieet. Vele idealisten uit het verleden waren vegetariër en steeds meer beroemdheden werden en worden vegetariër of veganist. Om maar eens een paar namen te noemen; Leonardo da Vinci, Plato, Petrus, Michelangelo, Rubens, Abraham Lincoln, Rudolf Steiner, Mahatma Ghandi, Michael Jackson, George Harrison, Carlos Santana, Paul en Linda McCartney,  Eddie Vedder (Pearl jam)  Peter Gabriel, Pink, Claudia de Breij, Jort Kelder, Alicia silverstone, Nina Hagen, Ariana Grande alsmede wereld kampioen worstelen 1981 Chris Campbell. 

In 2008 telde Nederland al ruim 700.000 vegetariers!

Als u soms nog denkt dat een vegetariër alleen gestoomde groente en koude salades eet, dan loopt u hopeloos achter. Wat dacht u bijvoorbeeld van een lekker bord vol aardappel- en wortelrosti met knoflookgroente of gevulde naanbroodjes met spinazie, knoflook, spaanse peper, verse gemberwortel en tauge?

Dit was even om de smaakpapillen te prikkelen, want er zijn ook nog wel en aantal zaken waarom je zou willen besluiten om vegetarisch te gaan eten.

De vraag die vroeger altijd over vegetarisch eten gesteld werd was, “Is het wel gezond om geen vlees of ander dierlijk voedsel te eten?” Tegenwoordig is het discussiepunt echter geworden of het gezonder is om veganist te zijn dan vleeseter. Op grond van wat nu bekend is, lijkt dat deze vragen beide bevestigend beantwoord kunnen worden.

2007!….eindelijk VEGETARIER  

Ik ben zelf nog niet zo lang vegetariër, pas sinds september/oktober 2007. In de “datetijd” van mijn relatie met Clarina ben ik tijdens etentjes met haar, gestopt met vlees eten.  Zij is al van 1987  vegetariër en ze werd steeds weer verdrietig als ik een stukje vlees bestelde. Ze zei er niets van, maar ik merkte het. We hebben er in het begin eigenlijk niet veel over gesproken maar in mijn hoofd was ik er vanzelf mee bezig. Er kwam een bewustwordingsproces op gang. Op momenten dat we niet samen aten en ik in mijn eigen woning mijn eigen eten maakte, onder andere nog bestaande uit een stukje vlees, merkte ik langzamerhand dat het dit stuk van de maaltijd was dat me tegen begon te staan.  Toen ik op een dag gehakt aan het braden was en in de pan keek, realiseerde ik me eigenlijk pas wat een enorme hoeveelheid vet eruit druipt. Toen besefte ik ook gelijk dat dit dierlijk vet was en waar ik, of beter gezegd wij mensen, mee bezig zijn. Vanaf die dag ergens in de nazomer van 2007 heb ik acuut besloten geen hap vlees meer te eten.

Van kinds af aan, een kereltje van zo’n 8 jaar, kan ik me herinneren dat ik nooit of te nimmer konijn heb gegeten. Met kerst werd bij ons thuis konijn klaargemaakt, u kent het wel die stukken konijnenbout met zo’n halve poot eraan. De gedachte dat ik dat zou moeten eten stond me niet aan, zo’n arm lief nijntje eten, echt niet. Ze konden thuis op hun kop gaan staan, maar dat vertikte ik, zo klein als ik was.

De dag erna echter, als er een biefstukje op het bord lag, dan at ik dit gewoon op. En zo ging het de rest van mijn leven. Thuis werd vlees gegeten en niemand die op het idee kwam om dat niet te doen. Je at met de pot mee, want vader, moeder, broer, en zussen deden dit ook. (volgens mij vonden ze mij met kerst maar een verwende zeur)

Ik denk echter dat het in veel gevallen zo gaat, niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassenen. Ware het namelijk niet zo geweest dat ik Clarina beter had leren kennen, dan zou ik zeer waarschijnlijk nu nog steeds vlees eten. (Alhoewel)

In mijn gezin was het zo dat mijn vader en mijn broer bijvoorbeeld geen salade of sla aten. Er werd dan gezegd:”ik ben toch geen konijn” en er werd gelachen, dus jaren later at ik ook nog steeds geen sla,  en riep dan:“Ik ben toch geen konijn”.

Ik wil hiermee aangeven dat (de meeste) mensen gewoontedieren zijn. De grote groep doet het zo dus laat maar gaan, we gaan er gewoon achteraan.

Kijk verder dan je neus lang is, dat is natuurlijk de clou. Toen ik na het druipende gehakt in de pan besloot om geen vlees meer te eten, had ik wel nog vlees in mijn diepvries. Ik belde mijn moeder en mijn zus en heb de pakketjes verdeeld. Mijn moeder zei:”Ga je dan helemaal niets meer eten?” Ze wist natuurlijk niet dat ik inmiddels al enkele maanden “semi-vegetarisch” was, en geweldig lekkere dingen gegeten had.

Ik moet eerlijk toegeven dat in die afgelopen maanden een wereld voor mij open ging, zo leerde ik bijvoorbeeld verse champignons, salades, sla en courgette eten, iets waaraan ik de jaren daarvoor een gruwelijke hekel had.  En met een knipoog naar mijn familie……..;”Ik ben nog steeds geen konijn, we hebben er wel een paar in onze tuin”.

Met een goed (vegetarisch/veganistisch) receptenboek kom je heel ver, met heel veel afwisseling en mogelijkheden, kortom, kijk verder dan je neus lang is.

Groepsdruk?

Als mensen horen dat je vega(n) bent, of gewoonweg, dat je geen vlees meer eet, hoor je verschillende opmerkingen. Sommige hiervan zijn vragen, andere worden gezegd als je er niet bij bent. Hier volgen er een paar;”Word je niet ziek als je geen vlees eet?”, “Wat eet je dan wel nog, zeg?”, “Mag je wel nog kip eten dan?”, “Dat zou ik echt missen, geen vlees meer eten”, “Dat doet hij omdat zijn vriendin dat wil”, “Oh, dat is zeker weer wat nieuws”……

Op deze vragen zou ik eigenlijk willen zeggen: ”Wat denken jullie dat het antwoord op de vraag is”. Maar ik kan het toch niet laten om ze hier kort te beantwoorden.

”Word je niet ziek als je geen vlees eet?” “Nee integendeel, ik voel me juist fitter en rustiger van binnen”.

“Wat eet je dan wel nog, zeg?” Lasange, pasta, quiche, bami, broccoli, noten, champignons, Shii-take, pizza, friet, alle gerechten dus, maar dan zonder vlees”.

“Mag je wel nog kip eten dan?” “Ik MAG alles, maar ik WIL het niet,..enne,.. is kip niet van vlees en bloed dan?”

“Dat zou ik echt missen, geen vlees meer eten”. “Ik niet, geen minuut gemist, en ook niet aan gedacht nog maar een hapje te eten”. “Vlees komt van een lijk he!, weet je toch wel”.

 “Dat doet hij omdat zijn vriendin dat wil”. “Nee hoor, ze heeft me alleen bewust gemaakt van,.. en ik ben haar heel dankbaar. Wat er ook gebeurt, ik zal geen vlees meer eten”.

“Oh, dat is zeker weer wat nieuws”…… “Nee, ook niet, een deel van de apostelen van Jezus was al vegetarisch, en nog vele anderen gingen ons voor”.

Terug naar groepsdruk. Als je ergens op een bijeenkomst bent waar gezamenlijk gegeten wordt, en je neemt niets van het aangeboden eten omdat bijna overal iets van vlees of andere dierlijke ingredienten in zit, dan kijken de mensen je aan, of vragen waarom je niets neemt. Neem je dat beetje waar net niets van vlees in zit, en je bord is maar half gevuld, vragen ze je of er wat scheelt, “Ben je misselijk?” “Heb je zo wel genoeg?”

Zo komt er van alle kanten toch een soort van, vaak onbedoelde, vaak goedbedoelde, kritiek. Veel mensen willen niet in deze “uitzonderingspositie” komen en doen dan maar met de groep mee. Voor ons is het echter een manier van leven, en eerlijk gezegd snap ik zelf niet dat ik niet eerder, uit mezelf, tot de ontdekking ben gekomen dat een leven zonder het eten van vlees veel fijner is voor mens en dier. (om nog maar even te zwijgen over het milieu)

Op momenten dat ik over bovenstaande zaken nadenk en bedenk over hoe ik iets op papier moet zetten, komt Clarina natuurlijk ook wel eens de kamer binnen, of ik ga naar buiten als zij ook buiten is. Ik bedank haar dan weleens voor het feit dat ze mij heeft laten inzien dat we geen vlees hoeven te eten om gezond en vooral gelukkig door het leven te gaan. Ik zit nu veel beter in mijn vel, ben veel fitter en uitgeruster dan voorheen.

Het is nu wel zo dat ik het, net als Clarina in het begin van onze relatie, jammer vind als ik mensen vlees zie eten. Ik vraag me dan weleens af of ze weten dat het ook zonder vlees kan? Dat is een van de redenen dat we deze site hebben opgezet. We willen meer mensen bewust maken van een (biologisch) vega(n) leven. 

zie ook; http://www.oipa.org/international/vegetarism/veg.html 

Wanneer we de tachtig procent van het landbouwareaal die nu wordt ingezet voor de veehouderij, zouden inzetten voor de productie van plantaardige eiwitten ten behoeve van  menselijke consumptie of voor bijvoorbeeld biobrandstoffen van de tweede of derde generatie, zal dat louter voordelen opleveren:

 • We kunnen meer mensen voeden.
 • De rechten van dieren kunnen meer gerespecteerd worden dan nu het geval is.
 • Het welzijn van dieren zal in hoge mate verbeteren.
 • Er zullen geen dierziekten meer zijn in de omvang zoals we die nu kennen.
 • Het aantal welvaartsziekten zal drastisch afnemen.
 • De vervuiling van lucht,bodem en water zal gedecimeerd worden.
 • De kap van het regenwoud kan stoppen.
 • De versmalling van de erfelijke variatie zal een halt worden toegeroepen.
 • De natuur zal zich kunnen herstellen aan de aanslagen die we in de afgelopen decennia gepleegd hebben op onze natuurlijke hulpbronnen.
 • Er blijft ruimte over om nieuwe natuur te laten ontstaan.
 • De resistentie tegen antibiotica zal in snel tempo ingedampt kunnen worden.
 • We kunnen onze klimaatdoelstellingen gemakkelijk bereiken.
 • We zullen eindelijk doorbraken bereiken in de strijd tegen het overgewicht.

 Kortom we zullen gelukkiger mensen zijn.

Dieren bezitten  vaak eigenschappen die hun in positieve zin onderscheiden van de mensen. Vaak zijn ze sterker,hebben ze een beter ontwikkeld geur- of reukorgaan,zijn ze trouwer aan hun intuitie wat hun leefstijl duurzamer maakt en zelden zijn ze onmatig.

Het is niet nodig dieren superieur te verklaren om te kunnen erkennen dat we veel van ze kunnen leren. Jan Wolkers  zei kort voor zijn dood:”Als er geen mensen zouden zijn, zou ik wel in god kunnen geloven.” Dit is heel goed te begrijpen. Mensen vormen zo’n plaag voor dieren, natuur en milieu, en daarmee ook voor hun soortgenoten, dat we moeten vaststellen dat het de mens is die niet wil leren van de perfectie van de natuur.

EEN WETENSCHAPPIJLIJK SCHEMA, OVER HOE WE MET ZIJN ALLEN DE CO2 PRODUCTIE TEGEN KUNNEN GAAN;

Aantal dagen per week minder vlees.

C0 2 reductie in megatonnen

Per jaar.

Besparingstabel minder vlees ‘MEAT THE TRUTH’,

Berekend door instituut voor milieuvraagstukken Vrije Universiteit Amsterdam

 

 

 

1 dag

3,2 Megaton

 • Levert in een klap de reductiedoelstelling op (ruim) van dit kabinet voor de huishoudens (3 megaton CO2 in 2010).
 • Bespaart dat twee keer zoveel broeikasgassen als alle gloeilampen vervangen door spaarlampen (2x 1.66 megaton) Levert dat dezelfde besparing op als 1miljoen auto’s van de weg halen.
 • Besparen we veel meer broeikasgassen dan wanneer we allemaal auto met een c/d energielabel zouden vervangen door een auto met energielabel b (2,8 megaton)
 • Besparen we net zoveel broeikasgassen als wanneer we het hele huis voorzien van dubbel glas (1.5 megaton) en alle gloeilampen vervangen door spaarlampen (1.66 megaton ) .

 

2 dagen

6,4 Megaton

Besparen we net zoveel broeikasgassen als het gebruik van een zuinige koelkast en diepvriezer (1,8 megaton), en de aanschaf van een zuinige wasmachine (0,18 megaton), en een zuinige vaatwasser (0,19 megaton ), en een zuinige wasdroger (0,615 megaton), en het hele huis voorzien van dubbelglas (1,5 megaton), en de aanschaf van een hoogrenderendementketel

( 0,625 megaton) en de isolatie van de hele gevel van het huis

( 1,34 megaton ) tezamen.

 

3 dagen

 9,6 Megaton

Levert dat net zoveel besparing op als drie miljoen auto’s van de Nederlandse wegen halen.

 

4 dagen

12,8 Megaton

Besparen we net zoveel ( op de CO2- uitstoot) als alle CO2-uitstoot door het hele elektriciteitsverbruik van alle huishouders in Nederland (13megaton).

 

 

5 dagen

16 Megaton

Besparen we 32 miljoen retourtickets van Amsterdam naar Nice (500kg  CO2 per retourvlucht)

 

6 dagen

19,2 Megaton

 • Levert dat net zoveel besparing op als 6 miljoen auto’s van de Nederlandse wegen halen.
 • Besparen we meer dan de CO2-uitstoot van alle autokilometers in Nederlands ( 18 megaton).

7 dagen

22,4 Megaton

Besparen we meer (co2-uitstoot) dan de co2-uitstoot door alle verbruik van gas door alle Nederlandse huishoudens, voor verwarming van huizen, warm water voor douche en bad en koken ( 20 megaton).

Voeding zonder vlees

Als het vegetarisme te sprake wordt gebracht, volgt bijna altijd de vraag:”Hoe zit het met de eiwitten?” Hierop kan de vegetariër met recht antwoorden:”Hoe zit het met de olifant? En de stier? En de neushoorn? Zij eten alleen gras en ander plantaardig voedsel, waar halen zij hun eiwitten vandaan? 

Zowel het idee dat alleen vlees eiwit bevat, als de opvatting dat er grote hoeveelheden eiwit nodig zijn voor energie en kracht, is een verzinsel. Tijdens de vertering valt het meeste eiwit uiteen in de aminozuren waaruit het is opgebouwd. Deze worden weer omgezet door het lichaam aangewend voor de groei en de vervanging van weefsels. Van de 22 aminozuren kunnen er slechts 8 niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en deze 8 zogenaamde essentiële aminozuren komen overvloedig voor in ander voedsel dan vlees.  Granen, bonen, en noten vormen allemaal hoogwaardige eiwitbronnen. Kaas (geen hoogwaardig eiwit, en natuurlijk gebruiken wij alleen biologisch-vegetarsiche kaas met plantaardig stremsel), pinda’s, en linzen bijvoorbeeld bevatten per gewicht MEER eiwit dan hamburgers, varkensvlees en biefstuk.   

Het verteren van vlees

Als het vlees in de maag is aangekomen, zijn er maagsappen nodig die rijk zijn aan zoutzuur om het te verteren. De maag van carnivoren (vleeseters) produceert zuur dat meer dan 10 maal zo sterk is als dat van mensen en van herbivoren (planteneters).

Een ander belangrijk verschil tussen de vleeseter en de niet vleeseter ligt in het spijsverteringskanaal, waar het voedsel verder verteerd wordt en waar de voedingsstoffen in het bloed worden gebracht.

Een stuk vlees is gewoon een gedeelte van een lijk, en als het bederft vormt het giftige afvalstoffen binnen het lichaam. Daarom moet vlees zo snel mogelijk uit het lichaam gewerkt worden. Dit is de reden dat het spijsverteringskanaal van een vleeseter maar 3 keer de lengte is van zijn lichaam. De mens heeft net als niet-vleesetende dieren een spijsverteringskanaal dat minstens 6 keer zo lang is als zijn eigen lichaamslengte. Het snel verterende vlees wordt dus veel langer binnen gehouden. Dit heeft tot gevolg dat er ongewenste giftige stoffen vrijkomen.

Die giffen tasten onder andere de nieren aan. Deze belangrijke organen, die het bloed zuiveren van afvalstoffen, komen zwaar onder druk te staan door de grote hoeveelheid gif uit het vlees. Zelfs mensen die maar weinig vlees eten, vergen 3 keer zoveel arbeid van hun nieren als vegetariërs.

De nieren van een jong iemand kunnen hier misschien tegenop, maar bij een ouder iemand groeit het risico van nierziekten zeker.

 

Fysiologische vergelijking  Carnivoor en Herbivoor;

Vleeseter

 

Planteneter

Mens

 

 

 

Heeft klauwen

 

Geen klauwen

Geen klauwen

Geen poriën in de huis;transpireert via de tong

 

Transpireert door de poriën in de huid

Transpireert door de poriën in de huid

Scherpe voortanden om mee te scheuren, geen vlakke maalkiezen

 

 

Geen scherpe voortanden,

Vlakke maalkiezen

Geen scherpe voortanden,

Vlakke maalkiezen

Ingewanden 3 maal zo lang lichaam voor vlotte doorgang van snel bedervend vlees

 

ingewanden 6 maal zo lang als het lichaam

ingewanden 6 maal zo lang als het lichaam

Sterk zoutzuur in de maag om vlees te verteren

Maagzuur 10 maal zwakker dan dat van een vleeseter

Maagzuur 10 maal zwakker dan dat van een vleeseter

 

Bron; tekst en schema:

boek; “Een hogere smaak”  ISBN; 90-70742-14-4

uitgeverij;The Bhaktivedanta Book Trust

                   

   De Vegetarische Schijf van Vijf

Dé basis voor gezond én (h)eerlijk eten. 

Een overwegend vegetarische voeding die goed is samengesteld vermindert de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een voeding die veel dierlijke voedingsmiddelen bevat ongezond is.  

Een goed samengestelde, gevarieerde vegetarische voeding levert de dagelijks benodigde hoeveelheid van alle noodzakelijke voedingsstoffen in ruime mate. Deze schijf van Vijf is speciaal bedoeld voor mensen die geen voedsel willen eten waarvoor dieren zijn gedood.

De meeste mensen eten te veel vlees, maar velen willen eigenlijk wel minder vlees eten, maar weten niet goed hoe dat te doen. Het gemakkelijkst is om vlees te vervangen door vis of ei. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om een maaltijd zonder vlees samen te stellen. Een vegetarische voeding is eigenlijk een heel gezonde basisvoeding. Daarom is hier gekozen voor een vegetarische schijf van vijf.

Algemene dieetadviezen opvolgen kan makkelijk leiden tot een saaie en eenzijdige voeding. De adviezen zijn immers niet aangepast aan individuele wensen.

Ook de adviezen op deze website zijn niet meer dan een richtlijn. 

                         

DE BASIS VOOR EEN GOEDE GEZONDHEID

In een uitgebalanceerde vegetarische voeding zijn alle benodigde componenten aanwezig: koolhydraten, voedingsvezel, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen. 

Als deze vegetarische schijf de basis is voor je dagelijkse voeding, dan zit je goed!

WAT STAAT ER OP DE VEGETARISCHE SCHIJF? 

Zetmeelcomponent: ruime hoeveelheid

ruim brood, aardappelen, volkoren pasta, havermout,
muesli, zilvervliesrijst

Groente en fruit: 2 ons groente + 2 vruchten

Vetcomponent: met mate
Lijnzaadolie, koolzaadolie,walnoten, boter

Eiwitcomponent: van 40 gram (noten), 75 gram (gare peulvruchten) tot 100 gram (tahoe, ei)
Ei, tahoe, vegetarische kaas, gemengde noten,
peulvruchten, melk, vegetarische/groente burger

Vocht (minstens anderhalve liter)
Water, thee, glas biologische wijn

Aanvullende regels
biologisch
seizoensgroenten en -fruit
Fairtrade
vruchten(sap) bij elke maaltijd
dagelijks zuivel en/of eieren

De Vegetarische schijf is ontwikkeld door de Nederlandse Vegetariërsbond  en de consumentenvereniging Goede Waar & Co (voorheen de Alternatieve Consumentenbond)

Als je deze richtlijnen volgt ben je verzekerd van een volwaardige voeding. Bovendien ga je daardoor  respectvol om met jezelf, je medemensen, het milieu en de dieren.

Bron; voedingscentrum de meermin.

 

 ONE STEP BEYOND!! …….VEGANISME

“Donald Watson nam in het begin en het eind van het Engelse woord ‘vegatarian’ en vormde zo ‘vegan’, want, zo zei hij, ‘Veganisme neemt vegetarisme als begin en voert dit vervolgens tot het logische einde door.”

Hier, in het westen’, is een veganist iemand die helemaal geen dierlijke voeding nuttigt zoals vlees, waaronder dat van vogels en vissen, maar ook geen ei, melkproducten of honing.Leer, wol of zijde gebruikt een veganist ook niet. Voor zover praktisch haalbaar worden producten vermeden waar bestanddelen in verwerkt zijn van dierlijke herkomst.

Wie zich beperkt tot alleen het niet nuttigen van alle dierlijke voeding noemen we een totaalvegetariër.

Wie alleen geen vlees eet, maar wel melk en/of eieren noemen we lacto – en/of ovo- vegetariër. Als vertegenwoordiger van de grootste en bekendste groep in de volksmond ook wel simpelweg vegetariër geheten.

Bij sommige producten is duidelijk dat ze geheel of gedeeltelijk van dierlijke origine zijn, maar bij een heleboel andere is het vaak meer verborgen en moet je eerst de hele ingrediënten doorlezen om te kijken of er dierlijke stoffen in verwerkt zijn. Iemand die veganistisch wil leven zal dus over een redelijke productkennis moeten beschikken wil hij toch niet per ongeluk nog iets van een dier gebruiken.

Bij de meeste mensen is het worden van een veganist een geleidelijk  proces. Veel mensen zijn eerst Ovo-vegetariër en daarna totaal-vegetariër en zo krijgt met uiteindelijk inzicht in wat wel en niet veganistisch is. Er zijn vele redenen om vegetariër te worden. De in Nederland meest voorkomende zijn;

Het niet medeverantwoordelijk willen zijn voor onnoemlijk veel dierenleed, het niet willen bijdragen aan de desastreuze milieugevolgen van dierenexploitatie (lees vee-industrie), het niet willen bijdragen aan een scheve wereld -voedselverdeling en het bevorderen van de eigen gezondheid. 

Befaamde gezondheidsexperts gaan akkoord dat veganist worden het beste is wat we kunnen doen voor onszelf en onze families. Plantaardige voedingspatronen voorzien ons van alle voedingsstoffen die we nodig hebben, maar zonder het verzadigd vet, cholesterol, hormonen, antibiotica, en infectiestoffen die gevonden worden in vlees en zuivel.

Sommige gezondheidsvoordelen omvatten:

 • Verhoogt levensverwachting tot 15 jaar
 • Verlaagt bloeddruk
 • Verlaagt cholesterolniveaus
 • Voorkomt condities voor beroerte
 • Maakt artherosclerosis ongedaan
 • Voorkomt onvruchtbaarheid
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Voorkomt ziekten die voortkomen van dierlijke producten en zoönotische ziekten: 75% van de nieuwe ziekten komen van dieren.

Vlees en gerelateerde productieprocessen maken ziekten mogelijk of veroorzaken ze, zoals H1N1 (varkensgriep), vogelgriep, gekkekoeienziekte, blauwtongziekte, E coli, Salmonella, enz.
Veganistisch eten is één van de belangrijkste en meest effectieve acties die je kan nemen om aardopwarming te helpen stoppen, natuurlijke bronnen te conserveren, water- en luchtvervuiling te voorkomen, en veel, misschien talloze soorten te redden van uitsterving.

Volgens Dr. David Brubaker, PhD., aan het Johns Hopkins Universiteitscentrum voor een Leefbare Toekomst: “De manier waarop we dieren fokken voor voedsel is een bedreiging voor de planeet. Het vervuilt ons milieu terwijl we grote hoeveelheden water, graan, petroleum, pesticiden en medicijnen gebruiken. De resultaten zijn rampzalig.”

Wist je dat je door het aannemen van een veganistisch eetpatroon, levens redt van zowel mensen als dieren?

Eén in zes mensen lijden aan honger en ondervoeding; ongeveer 25.000 mensen sterven dagelijks als een rechtstreeks resultaat van deze condities, of gerelateerde gevolgen – meer dan elke andere periode tijd in de geschiedenis. Stijgende voedselprijzen hebben nog eens 75 miljoen mensen onder de hongerdrempel geduwd, wat het geschatte aantal ondervoedde mensen wereldwijd tot 923 miljoen bracht in 2007.

Maar is er echt een voedseltekort? 1/3 van de graanoogst wereldwijd en meer dan 90% van de soja wordt gebruikt voor dierenvoeder, niettegenstaande de inherente ondoelmatigheden. Het graan dat momenteel gevoed wordt aan vee is genoeg om 2 miljard mensen te voeden.

 
Door te kiezen voor veganisme, kunnen we elk jaar:

 • 5 keer meer mensen voeden
 • 1 miljard mensen redden van hongersnood
 • 55 miljard dieren redden wereldwijd
 • Wereldhonger stoppen
 • Dierenwreedheid stoppen
 • Zuiver water behouden
 • Mindere fossiele brandstoffen verbruiken
 • Sla het regenwoud
 • Pollutie verminderen
 • Zuivere lucht behouden
 • Aardopwarming stoppen

Vind hier de Engelstalige VEGAN startersgids; http://wowcity.com/link_to.php?url=http://www.lovinghut.be/

Waar bovenstaande zaken aanleiding zijn om zich te onthouden van het gebruik van vlees, gaat de veganist verder, meestal op grond van dezelfde argumenten. Op een aantal producten van dierlijke herkomst gaan we wat dieper in.    

Waarom geen…..

Melk: melk is krachtvoer voor het jonge, opgroeiende dier, dat snel moet groeien om zelfstandig te kunnen worden en vast voedsel te kauwen. Koemelk is dus voor kalfjes zoals mensenmelk voor mensenbaby’s is. De mens is de enige diersoort die als volwassene babyvoedsel gebruikt en nog wel van een andere diersoort. Om melk te leveren moet een koe elk jaar een kalf baren dat direct bij haar wordt weggehaald. Slechts een klein deel van de vrouwelijke kalfjes mag ook melkkoe worden, de rest en alle stiertjes vinden al vrij snel de dood in het slachthuis…, vaak na een kortstondig verblijf in de zogenaamd. ‘kalverkist’.

Melkkoeien zijn na gemiddeld 4,6 jaar van steeds intensievere melkproductie versleten en dan worden ze alsnog geslacht. Een koe kan eigenlijk wel 30 jaar oud worden.

Behalve dierenleed veroorzaakt melk ook milieu- en voedselverdelingsproblemen. De melkveehouderij geeft veel mestoverlast en het voedsel wat een koe moet eten om melk te kunnen produceren zou, qua productiemiddelen per eenheid energie, vele mensen kunnen voeden.

Het verlies bedraagt circa 70%. Koemelk levert mensen niets, dat niet door een verantwoord, op basis van plantaardige voedingsmiddelen samengesteld menu kan worden geleverd. Wel heeft melk een groot deel van dezelfde nadelen vlees, met name veel dierlijke vetten en eiwitten. Bovendein schept het probleem door slijmvorming. Meer dan driekwart van de wereldbevolking kan melk geheel niet verteren. Kretologie als ‘melk, gezond voor elk’, ‘melk moet’ of ‘melk, de witte motor, dient dan ook naar het rijk der fabelen te worden verwezen.

Kaas:

Behalve dat in kaas (veel) melk in zit is het vaak niet eens vegetarisch. Om de meeste kaas te stremmen wordt de gedroogde en gemalen lebmaag van pasgeboren, nog nuchtere kalfjes gebruikt. (het zgn. ingrediënt stremsel dus) Lebmaag bevat enzym dat voor kalfjes, maar ook voor mensen, nodig is om de eiwitten in de koemelk te kunnen verteren.

Eieren:

Per jaar worden in Nederland 60 miljoen eendagskuikentjes vergast of versnipperd. Het betreft de haantjes die in tegenstelling tot de hennetjes niet bruikbaar zijn voor het leven als legkip. Dit gebeurt voor alle soorten eieren, dus ook voor zogenaamde scharreleieren. Slechts 10% van alle eieren is scharrelei. Maar ook scharrelei zij feitelijk onzin. De kippen leven weliswaar los in een grote schuur, maar nog steeds op een kluitje en met afgebrande snavels om te voorkomen dat de daardoor danig gestreste dieren elkaar al te ernstig verwonden. Een EKO-kip mag dan de meeste ruimte hebben, meer dan voliere- , scharrel- of vrije uitloopkip, het blijft uitbundig en de haantjes blijven overbodig. Normaal kunnen kippen 15 to 20 jaar oud worden, maar in de ei – industrie worden ze slechts 1,5 a 2 jaar oud en dan wacht hen alsnog het slachthuis. Van alle eieren wordt overigens een kwart verwerkt wordt in koekjes, gebak, mayonaise e.d. zelfs in vegetarische vleesvervangers wordt meestal gebruikt gemaakt van eieren uit de legbatterij.       

Gelatine:

Zonder dat de meeste mensen zich daarvan bewust zijn is gelatine een product dat in heel veel kant- en- klare voedingsmiddelen verwerkt is,vooral in snoepgoed. Maar in het zit bij voorbeeld ook in films of luciferknoppen. Gelatine wordt uit slacht afval ( beenderen, hoeven, horens, velresten, e.d.) opgekookt.

Leer:

Leer is geen bij- of afvalproduct van de vleesindustrie zoals sommigen beweren, maar juist een winstgevend onderdeel van de diezelfde industrie. dat sommige mensen geen vlees eten omdat daarvoor dieren worden gedood maar tegelijkertijd wel leer (of bont) dragen of gebruiken, is voor een veganist onbegrijpelijk. Het duurste leer komt van ongeboren kalveren voor de productie van suède.

En tot slot, zodat je hier ook weet van hebt;

Honing:

Voor bijen is honing de wintervoorraad. Dat wordt hen ontnomen en er wordt  goedkope suiker of melasse voor in de plaats gegeven. Maar honing kost ook bijenlevens. Hoe voorzichtig een imker ook te werk gaat en hoeveel rook hij of zij ook naar binnen blaast, er zullen altijd bijen bekneld raken en gedood worden. De grote commerciële imkerijen geven vaak helemaal niets om het leven van hun bijen. Het blijkt duurder om een bijenvlok na het ‘productieseizoen’ in leven te houden dan om in het volgende seizoen een nieuw volk aan te schaffen. De bijen worden dan vaak verbrand. Praktijken als kunstmatige inseminatie met behulp van bijpassend ‘gereedschap’ het doorknippen van darrenpoppen en het afknippen van de vleugels van de koning zijn aan de orde van de dag.

Wol:

Het wol leverende schaap is een product van selectief fokken gedurende vele generaties, zoals bij voorbeeld het minero- ras waarbij de wol in onnatuurlijk grote hoeveelheden aan over elkaar hangende huidplooien groeit. In europa en de USA leveren de schapen voornamelijk vlees en is wol een bijzaak, al levert de wol een niet onaardige bijdrage aan de totale prijsopbrengst van het te slachten dier. Australië daarentegen heeft het grootste deel van de wereld- wolmarkt in handen en daar is juist het vlees een bijproduct, maar ook dat levert alsnog een redelijke zakcent nadat de schapen levend zijn geëxporteerd naar vooral Arabische landen. Het leven van schapen begint vaak al slecht: hun staarten worden afgeknipt en de mannetjes gecastreerd en dat alles zonder verdoving. Vergeet verder vooral het idyllische plaatje van een scheerdemonstratie bij de plaatselijke kinderboerderij maar. Er is bepaald geen spraken van een diervriendelijke behandeling tijdens het scheren. Het scheren wordt gedaan door mensen op stukloon, het moet allemaal snel waardoor er vele verwondingen ontstaan die niet of hardhandig behandeld worden. In de eerste 30 dagen na het scheren sterven er in Australië 1.000.000 schapen als gevolg van blootstelling aan ongunstige weersomstandigheden. Schapen hoeven van oorsprong eigenlijk helemaal niet geschoren te worden. Normaal verliezen dieren vanzelf hun overtollige haar in de rui of door het schuren langs bij voorbeeld struiken.

Zijde:

Om te voorkomen dat de voor mensen zo kostbare draad breekt, die de zijderups spint om een cocon te vormen, mag de rups niet als vlinder ontpoppen. Daarom wordt de cocon, met levende larve en al, gestoomd vergast of in een oven verhit.            

bron; visvogel.nl

 

Eight Myths About Vegetarians and Vegetarian Food

Long-time readers know all about Casual Kitchen’s predilection for what we call part-time vegetarianism. Since vegetarian cuisine is typically very inexpensive, one great way to stretch your food budget and make your diet healthier is to replace two or three meat-based meals each week with vegetarian dishes.

However, since we straddle the world of meat-eaters and meat-avoiders, I’m often shocked by the many misconceptions that otherwise perfectly normal people hold about vegetarian cuisine. This post is an effort to put these myths to rest once and for all.

Myth #1: You can’t get enough protein eating vegetarian food.
Nonsense. The standard Western diet contains several times the amount of protein the human body needs, thus those of us who embrace part time vegetarianism and eat two or three veggie meals a week have absolutely nothing to worry about. Moreover, full-time vegetarians only need to eat a well-balanced diet with a serving of dairy or eggs every day or so to meet their protein needs. Vegans have a bit more work to do here to get enough protein, but a diet containing generous servings of whole grains, legumes, and nuts will easily do the trick.

Myth #2: There isn’t enough fat in a vegetarian diet.
Anyone who’s ever met up with a big tub of delicious guacamole knows that fat is hardly limited to meat-based meals. And the standard Western diet is so fat-laden that we can easily ingest far more fat than we need. The fact that most vegetarian meals contain much less fat than most meat-centered meals is an advantage, not a disadvantage. Veggie cuisine makes eating healthy a lot easier.

Myth #3: Vegetarianism has to be all or nothing.
Here at Casual Kitchen, we embrace and enjoy vegetarian cuisine, but we are not–and probably never will be–vegetarians. Nobody says you have to make a one-way, Do Not Pass Go, permanent-for-all-time conversion to vegetarianism. Try veggie cuisine with an open mind once in a while, enjoy the health and cost benefits, and just see what you think. And then feel free to go right back to your regular meat-based diet.

Myth #4: Vegetarian diets are limited and boring.
Actually the exact reverse is true: so many meals depend on meat that cutting it out as the centerpiece of your diet literally forces you to vary your diet more. In my experience, vegetarians and partial vegetarians generally eat a much wider range of foods than the typical meat-eater.

Myth #5: You can’t eat junk food on a vegetarian diet.
Heavens no. Not even close. Remember, Oreos are vegetarian. So are Doritos, potato chips and ice cream. Heck, so are Krispy Kreme donuts. You can eat a hellaciously bad diet and still call yourself a vegetarian. If you want to, that is.

Myth #6: Vegetarian food never fills me up.
Count us among the people who used to think this–until we tried some amazing, mind-opening recipes like
Groundnut Stew from the amazing Sundays at Moosewood Restaurant, or Smoky Brazilian Black Bean Soup, or Spanish Chickpea and Garlic Soup. Try out these recipes in your home, and when you find that you can’t get up from the dinner table, you’ll also change your mind about how filling vegetarian food is.

Myth #7: Vegetarian culture is too weird. And I don’t want to wear tie-dye.
You’d be surprised how much the demographics of vegetarianism have changed over the years. Sure, thirty years ago, back when vegetarianism was a smallish clique of crunchy communities in places like Berkeley, CA and Ithaca, NY, you could make the argument that crunchy behavior and tie-dye clothing used to be the standard. But the typical vegetarian today is more
Sex and the City than crunchy–in other words, the modern vegetarian is the type of person who wouldn’t be caught dead wearing tie-dye.

Myth #8: Vegetarians are freakish militants intent on banning all meat.
If you took the time to actually get to know some vegetarians, you’d find the vast majority of them are quite peaceful, and they certainly don’t lie awake at night worrying about what you just had for dinner. Yes, you’ll find a few proselytizers here and there, but you can usually scare them off by waving your leather belt in a threatening manner. Most vegetarians quietly go about their business eating a healthy and perfectly satisfying diet, and they are okay with you eating meat if that’s what you choose to do.