Wie zijn wij?

WIE ZIJN WIJ?

Wij zijn Clarina en René, woonachtig in het Limburgse heuvellandschap in Heerlen. Clarina is al sinds 1986 vegetarier en zelf eet ik sinds 2007 geen dieren meer. Vervolgens hebben we ons verdiept in biologisch eten. Vandaar de term BIO in de naam van onze site.Sinds januari 2013 hebben we de stap gemaakt van een vegetarische- naar een veganistische levenswijze, en dit bevalt nog veel beter dan vegetarier zijn.

Hoe het begon;

Clarina is rond 2004 begonnen met het opvangen van konijnen, 6 stuks in totaal.  Gevolgd door 2 chincilla’s, (in 2006) die in een klein konijnenhok gehouden werden en wegens een scheiding al helemaal niet meer de aandacht kregen die ze verdienden. Toen Clarina en ik samen kwamen (zomer 2007), gingen we al gauw aan de slag in de tuin om een groter konijnenverblijf te bouwen. We bouwden het buitenverblijf zo dat we de konijnen beter konden onderbrengen, nu met etages, trappetjes, en aarde waarin ze tunnels kunnen graven.

In dit buitenverblijf zouden ook nog makkelijk een paar kippen passen, en zo kwam het dat we via internet ook  aan 3 “overcomplete” kippen kwamen.

Er bleef nog een plekje in de tuin over waarmee we niet precies wisten wat ermee te doen. De gedachte om nog een dierenverblijfje te maken kwam in ons op. Het werd een huisje voor cavia’s. We namen contact op met de caviaopvang in Posterholt. Zij hadden 3 cavia- broertjes zitten die al vanaf de geboorte samen waren. Er werd een adres gezocht dat hen samen wilde opvangen. Dit was het ideale drietal voor ons caviahuisje.

Sinds de nazomer van 2008 hebben we ook honden erbij.  Een reu, Jesse, gevolg door een teefje, Bente, (in mei 2009). Allebei afkomstig uit Spanje.

Na deze laatste “opvangers”  was onze tuin vol. Er zijn echter nog vele dieren die in een situatie zitten die er, op zijn zachtst gezegd, niet al te rooskleurig uitziet. Daarom wilden wij graag en ander huis met een grote tuin. We wilden graag meer dieren opvangen en in januari 2010 was het moment daar,..

We vonden een huis met grote tuin en dat ook nog in de buurt van waar wij beiden opgroeiden.

We zouden als kleine opvang, ooit, ook nog graag varkentjes, geiten en eventueel een ezel onderdak bieden.

Onder de knop “Onze beestachtige avonturen”, of op onze Facebookpagina, kunt u lezen dat we inmiddels meerdere opvangers erbij hebben…. en onze ervaringen met deze lieve dieren.

Sinds het voorjaar van 2013 zijn we ook ‘werkzaam’ geworden bij de werkgroep van de Partij voor de dieren Heerlen en Limburg. 

Onze mening;

Wij zijn van mening dat mensen die huisdieren aanschaffen goed moeten nadenken voordat ze overgaan tot de aanschaf van een dier. Ze moeten ervoor zorgen dat ze goed geïnformeerd zijn over de eigenschappen van het betreffende dier;

Wat heeft het dier nodig?

Hoe oud wordt een dier? (Hoe lang blijft ik dus verantwoordelijk voor mijn dier?)

Kan ik het dier ook bieden wat het nodig heeft?

Ben ik in staat om financieel voor het dier te zorgen? (Ook in tijden van crisis of scheiding)

En als men deze dingen allemaal kan, dient men zich af te vragen of men dat ook wel wíl, gedurende de tijd dat het dier leeft. (!)

 

Als men een dier aanschaft omwille van de kinderen, moeten ouders ook voor 100% achter de keuze staan en toch de hoofdverantwoordelijke zijn. (Wat als uw kind gaat studeren, op kamers gaat en het konijn nog leeft? Kent u studenten die hun konijnen mee nemen als ze gaan studeren??)

Er kan van kinderen niet verwacht worden dat zij met een leeftijd  van rond de 12 geheel verantwoordelijk zijn voor hun konijn of hond.

Iedereen weet, dat op het moment dat het nieuwe eraf is, de aandacht verslapt, maar het konijn of de hond blijft de juiste verzorging en aandacht nodig hebben. Wie neemt dan de taak over?

De trouwe labrador komt dan nog maar 3x 5 minuten buiten omdat het kind des huizes liever met de Wii of de X-box in de woonkamer speelt, en het konijn?…… Dat eindigt in de konijnenopvang, want vader heeft ook geen zin om het konijn te verzorgen.

Een passend voorbeeld uit het limburgse nieuws (van oktober 2009):

Dierenbescherming overstelpt met hangbuikzwijnen

“De Dierenbescherming Limburg is dringend op zoek naar onderdak voor hangbuikzwijnen. De afgelopen tijd werden maar liefst tien hangbuikzwijnen bij de dierenbescherming aangeboden. Die heeft echter onvoldoende mogelijkheden om de dieren te huisvesten.

De laatste jaren hebben steeds meer mensen een hangbuikzwijn aangeschaft. De eigenaars zijn zich echter niet ervan bewust dat de beesten uitgroeien tot volwassen dieren die de boel afbreken, in de grond wroeten en enorm zwaar en eigenwijs zijn”